Spring til indhold

Hvad er IoT?

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

IoT står for Internet of Things og referer til et sammenkoblet netværk af enheder og fysiske objekter, der kan kommunikere og udveksle data uden menneskelig interaktion.

Disse fysiske enheder kan variere fra husholdningsapparater, såsom smart tv, termostater og køleskabe, til industrielle maskiner og sensorer, der bruges i produktion. Det er nemlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke fysiske ting og apparater, som man kan komme indbyggede sensorer og chips ind i en gang i fremtiden.

Konceptet bag IoT er tilføjelse af internet og kunstig intelligens til fysiske ting, der normalt ikke ville have en sådan forbindelse. Det gør det muligt for enhederne at kommunikere med hinanden og systemer, såsom cloud computing, virtuelle assistenter og datalagringstjenester.

iot

Hvordan fungerer Internet of Things?

Internet of Things (IoT) fungerer ved at forbinde enheder og sensorer til internettet. På den måde kan de kommunikere og udveksle enorme datasæt med hinanden.

Helt lavpraktisk smider man en chip i alt, og dermed kan det blive forbundet. Eksempelvis kan en smart termostat indsamle data om temperaturen og luftfugtigheden, og bruge disse data til at justere temperaturen automatisk.

IoT-enheder kan kommunikere med cloudbaserede platforme og datalagringstjenester. Disse kan analysere og behandle enorme mængder data fra flere forskellige kilder. Dette kan give virksomheder og organisationer indsigt i, hvordan deres systemer og processer fungerer, og hvordan de kan optimeres for at reducere omkostningerne.

Sikkerheden og privatlivet er også vigtige faktorer, når man skal forstå Internet of Things. Enheder og systemer skal beskyttes mod hacking og uautoriseret adgang. Derudover skal brugere have kontrol over, hvilke personfølsomme data der deles og hvordan de bruges.

Hvordan påvirker IoT vores hverdag?

IoT giver en række muligheder for at automatisere processer, forbedre effektiviteten og reducere omkostningerne i stort set alle brancher. Tingenes internet kan også føre til udviklingen af nye teknologier og bidrage til at skabe mere bæredygtige og intelligente byer og samfund.

Forestil dig, at alle lyskryds og selvkørende biler er connected, så trafikken altid bare glider. Der er noget utroligt fascinerede over, at alle enheder kan være forbundet og gøre ting af sig selv. Der er dg også potentielle risici og etiske ting, man skal overveje.

internet of things

Fordele ved IoT

Her er nogle af de mest almindelige fordele ved Internet of Things:

 • Effektivitet: Industriel IoT kan hjælpe virksomheder og organisationer med at forbedre deres effektivitet ved at automatisere processer og reducere unødvendige omkostninger.

 • Produktivitet: Teknologien kan gøre mennesker mere produktive ved at automatisere opgaver og tilbyde real-time information og adgang til big data.

 • Præcision: Internet of Things kan hjælpe med at øge præcisionen og nøjagtigheden af processer ved at indsamle og analysere mange data.

 • Kvalitet: Teknologien kan hjælpe med at forbedre produktkvaliteten ved at overvåge og justere produktionsprocesser og automatisere kvalitetskontrol.

 • Sikkerhed: IoT kan hjælpe med at forbedre sikkerheden og beskyttelsen af enheder og systemer ved at overvåge og identificere trusler og mulige angreb.

Ulemper ved IoT

Her er nogle af de mest almindelige ulemper ved Internet of Things:

 • Privatliv: IoT kan samle store mængder af personlige data og oplysninger om brugere, hvilket kan rejse bekymringer omkring privatlig og databeskyttelse.

 • Sikkerhed: IoT-enheder kan være udsatte for hacking og uautoriseret adgang, hvilket kan true sikkerheden og pålideligheden af de tilkoblede systemer.

 • Kompleksitet: Internet of Things-enheder vil ofte være komplekse og kræve specialiseret viden og ekspertise at opsætte og vedligeholde.

 • Afhængighed: IoT-enheder og -systemer kan skabe afhængighed og forstyrre normale processer og rutiner, hvis de ikke fungerer korrekt eller pålideligt.

 • Omkostninger: Implementering af IoT kan være en stor investering og kræve store omkostninger i både hardware og software.

hvad er iot

Investeringsmuligheder i IoT

Der er mange investeringsmuligheder i Internet of Things. Teknologien har potentiale til at revolutionere en bred vifte af industrier og sektorer i den fysiske verden.

Her er nogle eksempler på investeringsmuligheder i Internet of Things:

 • Chipproducenter: Virksomheder, der producerer IoT-chips og -sensorer (Intel, TSMC og Nvidia), da disse enheder er afgørende, når man bruger IoT-teknologi.

 • Cloud computing: Virksomheder, der tilbyder cloudbaserede IoT-platforme (Microsoft, Amazon og Google Home), da disse platforme er vigtige for at behandle og dele data.

 • IoT-systemintegratorer: Virksomheder, der specialiserer sig i at implementere IoT-systemer og -løsninger (Accenture, Deloitte og IBM).

 • IoT-applikationer: Virksomheder, der udvikler IoT-applikationer og -software (PTC, SAP og Oracle), der giver mulighed for at indsamle og analysere data.

 • Industrielle IoT-enheder: Virksomheder, der specialiserer sig i produktionsprocesser (Siemens, Honeywell og Schneider), herunder smarte maskiner og sensorteknologi.

Når man investerer, skal man passe på, at undgå aktier, der måske er blevet for dyre, fordi de er hypede.

Det er oplagt at man kommer til at bruge mange flere chips i fremtiden – og af samme grund, er førende chipvirksomheder som TSMC og Nvidia, også kommet godt op i pris. På trods af en højere kurs, kan det stadig godt være en god investering, men det man vil kalde “downside protection”, er blevet markant mindre.

iot investering

Investér i fremtidens vindere med NDI

NewDeal Invest er en aktiv investeringsfond, der er specialiseret i investeringer i børsnoterede virksomheder med ny og revolutionerende teknologi. Internet of Things består af en lang række elementer, der kommer til at revolutionere måden, man gør mange ting. I NDI er en stor del af vores investeringer i IoT-virksomheder.

Kontakt os, hvis du gerne vil høre mere. Du kan også starte med at abonnere på nyhedsbrevet, hvor der løbende kommer historier om virksomheder, der bruger IoT.

Bliv kontaktet

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0