Spring til indhold

Uge 27 – Politisk Køling, Brændvarme Markeder

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Arbejdsmarkedet køler en smule og markederne er brandvarme

Vi lovede i sidste uge, at vi ville gå ind i en yderst spændende makrouge, måske særligt i fraværet af regnskabsaflæggelser. Det startede dog meget stille og roligt ud med de foreløbige tyske inflationstal for juni, som var stort set uændrede og fortsat med en kerneinflation, der er lidt højere end Den Europæiske Centralbank, ECB, bryder sig om. Dette snakkede de også en del om på deres årlige konference i den portugisiske by Sintra, hvor der blev afholdt en paneldebat, hvor cheferne for både ECB og Fed deltog. De udtrykte enstemmigt tilfredshed med, at inflationen er faldet, men sendte samtidig et klart signal til markederne om, at de stærke arbejdsmarkeder gør det svært at bringe inflationen helt ned til målsætningen på 2%. Desuden var de meget forsigtige med at kommentere på den stigende offentlige gæld i flere eurolande og i USA. Det var tydeligt, at centralbankcheferne ønskede at undgå udtalelser, der kunne påvirke det franske parlamentsvalg eller det amerikanske præsidentvalg.

Politik har fyldt meget i ugens løb

Apropos valg, har den forgangne uge været præget af intens politisk aktivitet. I Frankrig har vi set konsekvenserne af den første runde af deres valg, med den næste runde i dag, søndag, hvor de først exitpolls tyder på en stor sejr til den yderste venstrefløj, på bekostning af både Front National på yderste højrefløj og ikke mindst Macrons midterkoalition. Uanset hvad resultatet bliver, vil det fortsat skabe økonomisk usikkerhed, da stabiliteten omkring midten af det franske politiske landskab, er fuldstændig væk. Blot for at illustrere alvoren, har Financial Times forsøgt at regne på, hvad den yderste venstrefløjs valgløfter, f.eks. nedsættelse af pensionsalderen, ville koste at gennemføre. De fik det til 4% af BNP, hvilket er relativt markant for et land der i forvejen har problemer med at holde statsbudgettet i balance.

I Storbritannien gik det mere som forventet og Labour overtog taburetten efter 14 år med de konservative. Fremover hedder Premierministeren derfor Keith Starmer, hvilket markedet stort set ikke tog notits af, som det oftest er tilfældet når overraskelserne udebliver.

På den anden side af Atlanten har fokus i USA været på Det Demokratiske Partis voksende bekymringer om, hvorvidt præsident Joe Biden bør stille op til genvalg efter hans bredt kritiserede præstation i den første tv-debat. Senest har Alan Clendenin, som repræsenterer Florida i Det Demokratiske Partis Nationale Komité, opfordret Joe Biden til at overlade sit kandidatur til vicepræsident Kamala Harris. Spændende om det får flere prominente demokrater til at skifte til en yngre hest.

Kølende arbejdsmarked gav brændstof til nyt All-time-high

Vi havde fået de første varsler fra JOLTS-rapporten onsdag inden vi fik den med spænding ventede amerikanske arbejdsmarkedsrapport fredag eftermiddag dansk tid. Der blev i juni skabt 206.000 nye job i USA, hvilket var en smule mere end de 188.000 job, som amerikanske økonomer havde forventet. Arbejdsløsheden var i juni på 4,1 procent, hvilket er stort set det samme som i maj, hvor den var på 4,0 procent. Jobrapporten viser, at den amerikanske økonomi lægger an til en blød landing efter en periode med ekstraordinær høj jobvækst, hvilket i aktiemarkedernes øjne højnede sandsynligheden for en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank allerede til september.

Med rigtig god hjælp fra NVIDIA og især Tesla, som vi skriver mere om dette nyhedsbrev, fik S&P500 til at ramme et nyt højdepunkt endnu engang.

PMINDI

PMINDI er uændret over den sidste uge. Fonden er nu 9 måneder gammel og har leveret et afkast på 33% i den periode. Det er ret fantastisk, specielt i en periode, hvor SmallCap har været i modvind.

Tesla timet nærmest perfekt

Tesla er steget ca. 40% på kort tid og er nu vores næststørste position. Vi øgede ekstraordinært positionen den 14. juni da vi forventede en ændring i aktiemarkedets fokus, fra kun at fokusere kortsigtet på bilforretningen, til at fokusere mere på potentialet og optionaliteterne i Tesla.

Dermed har vi nærmest perfekt eksekution på Tesla. Vi har langsigtet været enige med Tesla optimisterne vedrørende den langsigtede opside på Tesla, men vi har holdt vores position lav fordi vi har været klar over at marginalerne i Tesla var under pres og at aktiemarkedet i øjeblikket vil have virksomheder, som leverer på bundlinjen (derfor er det faktisk nu et vildt godt tidspunkt at investere i vækstvirksomheder, da de er undervurderede). Vi har rigtig mange spændende virksomheder, der som Tesla, har været/er i unåde hos aktiemarkedet lige nu, og derfor giver sådan en Tesla optur optimisme i forhold til de mange virksomheder i vores portefølje, som har samme potentiale som Tesla.

Udover Tesla er der lige nu er der ingen nyheder at handle efter. Vi har brugt ugen til at dykke dybt ned i forsyningskæden for datacentre og specielt kigget på væskekøling af datacentre.

Datacenter vækstprognoser og investeringsmuligheder

Morgan Stanley forecaster en vækst på 70% årligt frem til 2027 i datacenterkapaciteten. Wells Fargo forecaster en 10 dobling fra 2024E til 2030E. Så kæmpevækst i datacenterkapaciteten er sandsynlig, hvorfor vi forbliver investeret i vores AI-datacenter plays, hvor NVIDIA er en af 33 positioner, som eksponerer os direkte, men også diversificeret for den eksploderende datacenter efterspørgslen de næste mange år.

De næste generationer af datacentre vil være mere energitætte end tidligere. Der skal meget mere energi ind og der genereres meget mere spildvarme, der skal føres væk. Der vil derfor være øget efterspørgsel på mere avanceret udstyr til håndtering af elektricitetstilførsel og udstyr til at skaffe varmen væk fra datacentrene

Der er en række oplagte investeringsmuligheder indenfor udstyr til håndtering af energitilførslen, for eksempel Eaton, VRT, Schneider Electric og lignende. En optimist tænker, at udstyr til håndtering af elektricitet bliver en megatrend på grund af elektrificering af verden, en pessimist tænker, at disse virksomheder er gamle virksomheder, som næppe er innovative nok til at accelerere væksten, selv om der kommer en voldsom udvikling i deres branche. Vi har været med på opturen i disse virksomheder og er forsigtigt eksponeret og følger udviklingen og holder især øje med nye mere innovative selskaber, der kan eksponere os bredt for denne megatrend.

Udstyret til at føre overskudsvarmen væk vil gennemgå en revolution i de næste 12 måneder. Når chips energiforbrug når ca. 1000W, så vil det ikke længere være muligt at fortsætte med luftkøling. NVIDIAs nye Blackwell chips ligger over 1000W og MI300X fra AMD samt Gaudi 3 fra Intel kommer tæt på. Så andelen af væske køling i datacentre vil de næste år stige kraftigt. Dette samtidig med at AI-datacenter kapaciteten vil blive udbygget kraftigt. Så en enorm vækst i en ret ny branche (væskekøling i datacentre) ligger forude. De virksomheder som kommer til at gå forrest indenfor væskekøling til datacentre er Super Micro Computer, Dell, Vertiv Holdings og Hewlett Packard. Vi har også været investeret i Modine Manufacturing Company for at være eksponeret.

Vi er i PMINDI eksponeret for virksomhederne på en aktiv måde. Vi køber op i de selskaber vi synes har størst potentiale når man sammenholder prisen og det potentiale som teknologi og den konkurrencemæssige situation tilsiger og vi reducerer eller sælger når prisen betyder at andre investeringscases virker mere attraktive.

DEN KOMMENDE UGE

Ny regnskabsskabssæson indledes

Alt efter om valget i Frankrig søndag har givet nogle bølgeskvulp i obligations- og aktiemarkedet, ser vi ind i en relativt rolig start på ugen, hvor det kan lugte lidt af sommerferiestemning. Torsdag starter Pepsico og Delta Airlines, vanen tro, den amerikanske regnskabssæson op og de følges skarpt af storbankerne JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup, Bank of New York Mellon.

Selvom vi i sagens natur ikke har positioner i nogle af aktierne, kan resultaterne alligevel hjælpe os med en fornemmelse af, hvordan den almindelige husholdningsøkonomi har det. Vores bud er, at hvis vi over de næste ugers regnskaber ser et billede af en amerikansk forbruger, der er på vej i defensiven, vil det bære yderligere brænde til historien om en rentenedsættelse til september.

Den store inflationsuge

Der er ganske ofte inflationstal med i dette ugeskriv, simpelthen fordi det er dét vigtigste at kigge efter, hvis man vil forsøge at gætte retningen på økonomien lige nu. Denne uge er derfor ingen undtagelse og nogle ville måske kalde den kommende uge for ”den store inflationsuge” med inflationstal fra både Danmark, Norge, Kina og ikke mindst den store finale torsdag fra USA.

Sidstnævnte er klart det mest interessante og kan virkelig flytte markedet på dagen. Så få varmet en dobbelt portion popcorn op allerede torsdag og gem lidt til EM-finalen i fodbold søndag den 14. juli. 😊

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0