Spring til indhold

Uge 26 – Tilliden falder

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Tyskland sagtner farten

Ugen startede ud med en frisk måling af den tyske erhvervstillid, IFO, som er en undersøgelse blandt 9.000 virksomheder. Her fik vi et mindre fald i juni, hvor ifo-indekset gik fra 89,3 til 88,6. Vurderingen af den aktuelle situation forblev stabil på 88,3, mens fremtidsforventningerne faldt fra 90,4 til 89,0. Selvom indekset har vist en betydelig stigning over de sidste fem måneder og stadig ligger på et højt niveau, vækker tallet en lille smule uro efter svaghed i flere tyske nøgletal på det seneste.

Amerikanerne ser mindre positivt på fremtiden

Amerikansk forbrugertillid offentliggøres tirsdag med estimater på 100,0 mod 102,0 i maj, hvilket understøtter de seneste indikatorer på den amerikanske økonomi, der viser, at den økonomiske aktivitet er blevet lidt svækket i juni. Sundhedstilstanden hos den amerikanske forbruger er super vigtig for udviklingen i aktiemarkederne, selvfølgelig særligt indenfor cyklisk forbrug.

Svageste yen nogensinde

Onsdag faldt yennen med omkring 0,3% mod den danske krone, da investorerne reagerede på det stigende pres på amerikanske renter og udsigten til en strammere pengepolitik fra den amerikanske centralbank. Dette bragte JPY/DKK til 4,34, det laveste niveau nogensinde og det laveste niveau siden 1986 overfor den amerikanske dollar.

De japanske aktier havde samtidigt en fest og steg i løbet af ugen med 2,8%, simpelthen fordi at en svagere YEN betyder stigende indtægter i de japanske exportvirksomheder.

Fald efter opjustering

På regnskabsfronten fik vi kvartalsregnskab fra Micron Technology. Micron, som producerer memory chips, kom med ”beat and raise” Q3 regnskab. Det vil sige at man slog forventningerne til kvartalet og at man hævede guidance for hele året. Micron er blevet teknologiledende på High Bandwith Memory (HBM) som bruges i datacentre. Microns HBM er en af årsagerne til den øgede performance af NVIDIAs nyeste chip, Blackwell. Micron meldte om udsolgt på HBM for både 2024 og 2025. Konklusionen er, ikke overraskende at efterspørgslen på hukommelses chips er stigende de(t) næste år.

Forventningerne var dog også høje og Micron endte dagen med et fald på 7%, hvilket vi mener skyldes gevinsthjemtagning efter en flot stigning på 55% i år. Micron udgør sammen med 5-6 andre aktier vores eksponering mod memory chips. I og med datamængden i verden stiger vil behovet for memorychips også stige meget. Ved at investere i PMINDI kan du også være investeret bredt i memorychip industrien.

PMINDI

Rotation fra large til small

PMINDI er oppe 3% i denne uge, hvor teknologiaktier ellers har haft en svær uge med fald i NVIDIA, Xiaomi, Qualcomm, og Micron Technology. Vi ser tydeligt en rotation ind i small og medium cap tech aktier i denne uge. Dette sker ovenpå en juni måned, hvor smallcap har underperformet largecap, se illustration.

Da PMINDI er meget bredere end de fleste techfonde derude betyder det også at vægten i markedet er mere jævnt distribueret i langt de fleste ETFer og fonde, som ofte vil have overvægt af de få store virksomheder, som er steget og steget de sidste år.

PMINDI er meget diversificeret på geografier, brancher, teknologier, og virksomhedernes økonomiske modenhed. Dette giver vores investorer god diversifikation – og lige nu tror vi man som investor skal tænke sig om, hvis man er tungt investeret i de virksomheder, som de sidste to år har trukket markedet med kursstigninger højere end top og bundlinjevækst. Her byder PMINDI på en mere bred tech eksponering.

Ydermere har PMINDI faktisk outperformet NASDAQ siden vi startede for snart 9 måneder siden. Dette altså på trods af vores meget større vægt af virksomheder fra den røde kurve i grafen. Det tegner virkelig lovende, fordi på et tidspunkt vil den røde kurve outperforme den blå i en periode. Her vil PMINDI formentlig outperforme NASDAQ endnu mere end i de sidste 9 måneder, hvor de største virksomheder har performet bedst.

Ugen indenfor tech har budt på et par vigtige begivenheder, som du kan høre mere om i detaljer i podcasten Aktieuniverset:

ASICS er hurtigere

En lille startup, der hedder Etched har rejst $120 mio. og vil producere ASICS (microchips til et specielt formål) til transformer AI modeller. Denne chip er x10 hurtigere end NVDIAs Blackwell chips, som kommer på markedet til efteråret. Det her en konkurrent til NVIDIA, på et specifikt arbejdsområde for microchips. Det er i den forbindelse sjovt at tænke på, at da NVIDIA blev stiftet i 1993 var forretningsmodellen 1:1 den samme som Etcheds forretningsmodel er i dag, nemlig at lave en ny type chip, som var dedikeret til et specifikt arbejdsområde for microchips, grafik processering.

Apple i skudlinjen

EU langer for første gang ud efter Apple med Digital Markets Act (DMA) og beskylder Apple for at besværlige konkurrencen med Apple’s egne services. Bøden kan være op til 10% af Apple’s totale omsætning, det vil sige mere end Apple’s omsætning i EU.

Apple har annonceret, at man ikke kommer til at udrulle nogle af de nye IOS funktionaliteter i EU. Det drejer sig om iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing og Apple intelligence. I podcasten Aktieuniverset forklarer jeg hvordan disse funktionaliteter faktisk vil være svære at udrulle sikkert samtidig med at man lever op til kravene under DMA.

DEN KOMMENDE UGE

Spændende makro-uge

Næste uge bliver en sløj omgang, hvad angår regnskaber, hvor vi slet ikke har rapporterende virksomheder i porteføljen. Til gengæld er der en god buffet af interessante makrotal på bordet, hvor de vigtigste i vores optik er:

Tysklands CPI

Mandag offentliggør Tyskland juni-tal for forbrugerprisindekset (CPI). Forventningen er en stigning på 0,2 % fra maj’s 0,1 %. År-til-år-inflationen forventes at falde til 2,3 % fra 2,4 %. Selvom inflationspresset i Tyskland er lavt, kan udviklingen i Spanien og Australien påvirke, og det er for tidligt at konkludere, om inflationen vil stabilisere sig under målet på 2 %.

JOLTS-jobåbninger

Tirsdag kommer de nyeste tal for jobåbninger i USA. I april faldt antallet til 8,06 millioner fra 8,36 millioner i marts. Dette indikerer, at den nuværende rentepolitik påvirker arbejdsmarkedet, men der er stadig stor efterspørgsel efter arbejdskraft, med 1,24 ledige job for hver arbejdsløs person.

Nonfarm Payrolls

Fredag offentliggøres juni-tallene for det amerikanske arbejdsmarked. Forventningen er en stigning på 188.000 nye job, mod maj’s overraskende 272.000. Trods månedlige udsving viser den seks måneders gennemsnitlige stigning, at jobvæksten i USA fortsat er stærk.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0