UGENS UDVIKLING
Ugen startede med en lidt blandet ZEW. Det er en spørgeskemaundersøgelse blandt Tysklands største institutionelle investorer og økonomer, som kommer med deres vurdering af Tysklands økonomiske situation. I talblandingen så vi begyndende svaghedstegn for den tyske økonomi, som sandsynligvis vil vise sig i IFO-undersøgelsen på mandag, hvor det er 9.000 tyske virksomheder, der spørges om deres syn på økonomien. IFO er mere ”hands-on” end ZEW, da det kommer mere direkte fra hverdagen i virksomhederne fremfor analytikere, investorer og økonomer.
Inflationstallene fra Storbritannien landede nede på Bank of Englands mål på 2 % i forhold til samme måned sidste år, men kerneinflationen, og især serviceinflationen, steg tværtimod en lille smule til hhv. 3,5 % og 5,7 %. Det fik derfor Bank of England til at droppe rentenedsættelserne i denne omgang og lade den stå uændret.
Alt i alt var der ikke meget brændstof på nøgletalsfronten, og i stedet kom den seneste uge til at stå i Big Techs tegn, hvor de største teknologiaktier ryddede bordet og samlet steg 5,5 %. Det trak pænt op i amerikanske aktier, som år til dato er steget 15,1 % og er på vej til at indhente de japanske aktiers føring på 16,7 %. Det brede Nasdaq-indeks er til sammenligning steget med 19,8 % i år. I den anden ende af skalaen har vi fortsat det franske CAC40-indeks, som blot er steget 1,3 % i år.
Blandt Big Tech var det endnu engang NVIDIA, der stak ud og onsdag kunne sætte sig på tronen som verdens mest værdifulde selskab. NVIDIA er dermed steget med svimlende 61.051 % de seneste 20 år, hvilket svarer til 37,8 % om året. Til sammenligning er S&P500 steget med 10,2 % om året i samme periode. Dagen efter kravlede en anden mega-cap, Microsoft, tilbage på tronen som verdens mest værdifulde, skarpt efterfulgt af Apple på 3. pladsen. Det er selvfølgelig dejligt, at der har været gode afkast til investorerne i de største tech-aktier og dermed også hos alle passive indeksinvestorer, da netop disse tre aktier står for hele 20 % af det samlede S&P500-indeks (!). De 10 største aktier i USA, som primært er Big Tech, fylder nu 35 % af S&P500, hvilket er den største koncentration i 50 år.
Sådan sluttede ugen for ranglisten over de 10 største virksomheder i verden målt på market cap.
Netop den store koncentration på enkelte virksomheder vil med stor sandsynlighed betyde både større udsving og lavere afkast på netop disse aktier i fremtiden. Vi mener, at vi nærmer os et vendepunkt på markederne, hvor aktiv aktieudvælgelse og aktier uden for mega-caps vil være stedet for merafkast i fremtiden.
PMINDI
PMINDI er faldet med 2% i denne uge og er dermed steget 10,96% År til dato.
Medium- og smallCap tech har været meget svagt i nogen tid og mange af vores positioner handler nær 52 ugers laveste niveau. Det giver optimisme, fordi vores virksomheder alle er rigtig gode teknologivirksomheder med et solidt risk reward og et stort potentiale fordi de har rygvind fra den digitale transformation og AI revolutionen.
Tid til refleksion
Formålet med dette ugeskriv er at berette om relevante nyheder. I denne uge er der ikke sket ret meget vigtigt for os som tech-investorer, så vi vil holde det kort.
Der er dog masser af små selskabsspecifikke nyheder. En af dem er, at Apple har droppet selv at lave et Buy-Now-Pay-Later produkt og har valgt at bruge Affirm, som vi har i porteføljen, i stedet. BigTech, inklusive Apple, har lige pludselig fået en god og lukrativ investeringsmulighed i digital infrastruktur. Det er samtidig heldigt for verden, at BigTech har den finansielle råstyrke til at gøre det. Her er nogle løse eksempler på, hvordan BigTech i disse år bliver vigtige for lande:
Amazon CEO Andy Jassy har mødtes med den tyske Bundeskanzler Olaf Scholz og aftalt yderligere 10 mia. i investering i digital infrastruktur i Tyskland. Det er sikkert meget velkomment i Tyskland, som har meget dårlig digital infrastruktur, der skal opgraderes.
I et interview om rumteknologi erfarede vi, at SpaceX har stået for opsendelse af 90 % af de satellitter, som er sendt op i år indtil nu. De resterende 10 % er alle andre virksomheder samt USA, Kina, Japan, Indien og EU tilsammen! SpaceX hjælper altså verdens stater med at sparke gang i udviklingen i rummet.
NVIDIA’s CEO Jensen Huang taler om ‘Sovereign AI’. Med det mener han, at nationer skal til at være kunder og købe hans AI-fabrikker.
Hør mere om alt dette i podcasten Aktieuniverset:
DEN KOMMENDE UGE
Som tidligere nævnt offentliggøres mandag den vigtige tyske IFO-undersøgelse (undersøgelse blandt 9.000 virksomheder i Tyskland) for juni. På grund af denne uges negative overraskelse i ZEW-undersøgelsen kan der være risiko for en skuffelse.
Amerikansk forbrugertillid offentliggøres tirsdag med estimater på 100,0 mod 102,0 i maj, hvilket understøtter de seneste indikatorer på den amerikanske økonomi, der viser, at den økonomiske aktivitet er blevet lidt svækket i juni. Sundhedstilstanden hos den amerikanske forbruger er supervigtig for udviklingen i aktiemarkederne, selvfølgelig særligt inden for cyklisk forbrug.
Onsdag aften kommer der inflationstal fra Japan, som igennem de sidste 35 år har kæmpet med at få inflation frem for den meget vedblivende deflation. Deflation betyder nemlig, at forbrugerne hellere venter med at købe deres varer, til de er blevet billigere i morgen, og dét kan være en giftig negativ spiral. Estimaterne beretter dog om en forventning om en lille stigning fra 1,9 % til 2,0 % siden maj sidste år.
På regnskabsfronten holder vi mest øje med Micron Technology, som kommer med friske tal onsdag for 2. kvartal. Ved sidste rapportering slog de markedets forventninger markant, og aktien er da også steget flot med 63,51 % i år. Micron leverer hukommelseschips til alverdens elektroniske produkter. Microns kunder er OEMs, og deres købelyst giver Micron en rigtig god indsigt i, hvor vi er i efterspørgselscyklussen for de forskellige brancher. Det vil vi lytte nøje til.