UGENS UDVIKLING
Lavere inflation gav stigende risikoappetit
Vi har været igennem en uge med stigende risikoappetit blandt investorerne. Først reagerede markederne positivt på udfaldet af det franske parlamentsvalg, som vi skrev om i sidste uge. Derefter blev der skudt gang i den store inflationsuge, hvor tallene løbende tikkede ind til den lave side og til sidst kulminerede torsdag med væsentlig lavere inflation i USA end ventet. Særligt blev det taget meget positivt op at kerneinflationen var faldet til 3%, hvilket fik renterne til at falde og aktierne til at stige.
Udsigt til rentesænkning gav fest for small- og midcap
Særligt flød pengene i markedet fra Bigtech til Small- og Mid cap tech i forhåbning om, at centralbankerne nu er endnu tættere på at sænke renterne. Det skyldes at de store virksomheder, som i den grad har ført an i aktiestigningerne i år, har været de mere sikre valg og langt mindre rentefølsomme overfor deres overskud. Dette ses tydeligt i, at de 7 største amerikanske aktier er steget 40% i år, imens de 493 andre aktier i S&P500 er steget med flotte, men mere beskedne, 13%. Med udsigten til lavere renter, kan de små- og mellemstore virksomheder forbedre deres bundlinier betragteligt, hvilket kan føre til at de indhenter de stores forspring på aktiekursstigningerne. Det har vi uddybet yderligere senere i dette nyhedsbrev, for lad os blot sige det som det er; Hvis det fortsætter bliver det en kæmpemæssig rygvind for NewDeal Invests porteføljer, der er positioneret til small- og midcap, som er mere rentefølsomme end Big Tech.
På regnskabssiden fik vi skudt sæsonen i gang og særligt de 3 storbanker, JP Morgan, Wells Fargo og Citigroup mærker presset fra de højere renter hos deres kunder, hvilket medførte fald i alle 3 aktier efter regnskabsaflæggelse. For os understøtter det vores fornemmelse af, at forbrugernes opsparinger og corona-penge er ved at være brugt og at de derved er mere defensive i deres forbrug, hvilket vil være understøttende for en hjælpende rentenedsættelse.
Vigtigst for NewDeal, fik vi foreløbige tal fra Taiwan Semiconductor (TSMC) før deres spændende regnskabsaflæggelse i næste uge. De tyder rigtig godt og de præsterede en imponerende vækst i omsætningen for 2. kvartal med en stigning på 40% i forhold til 2. kvartal sidste år. Det oversteg de i forvejen høje forventninger og skyldes især en stærk efterspørgsel efter AI-infrastruktur.
TSMC fortsætter med at dominere markedet for high-end chipproduktion, herunder de avancerede 3-nanometer og 2-nanometer chips, som forventes at være kernen i fremtidens smartphones. Virksomheden er en nøgleleverandør til giganter som NVIDIA og Apple og onsdag blev TSMC yderligere styrket, da Apple annoncerede deres planer om at sælge 10% flere nye iPhones i 2024. Stigningen betød at TSMC nu har en markedsværdi på over 1 trillion dollar og Verdens 7. største børsnoterede selskab, hvilket understreger deres position som en uundværlig aktør i den globale teknologiindustri.
PMINDI
Gode afkast, både absolut og relativt
PMINDI er steget 3% i denne uge og er oppe med 37% siden starten for 9 måneder siden. Dermed slår vi faktisk NASDAQ også efter fees i denne periode, på trods af sektormodvinden, som vi forklarer nærmere herunder.
NewDeal Invest rider på megatrenden, som er digitalisering – det vil sige; AI, accelereret compute, cybersecurity, cloudcompute, e-commerce, fintech, simulation og spacetech. Gennem de seneste to år har modvinden fra aktiemarkedet imidlertid været stor. Aktiemarkederne har prioriteret largeCap og semiconductor sektoren og markedet er blevet meget koncentreret i disse sektorer.
Kommer sektorrotationen til smallcap nu?
NewDeal Invest’s porteføljer er en meget mere diversificeret investering i tech. Vi har simpelthen mange flere af de nyere og upcoming techselskaber, det vil sige stor vægt på disse. Grunden til dette er todelt. Først og fremmest fordi disse ofte yngre selskaber er bedre tunet ind på den nyeste teknologi. Vi kalder de teknologisk ledende selskaber for BoB-selskaber, det står for Best og Breed. Når man så kigger tilbage i historien, er det disse selskaber, som er suverænt den bedste investering, fordi deres teknologilederskab giver konkurrencemæssige fordele i forhold til deres større konkurrenter med lidt forældet teknologi.
I de seneste to år har markedet handlet de finansielt stærkeste techselskaber opad og opad og opad. Kulminerende i år, hvor tech er oppe med 21,5% mens ligevægtet tech kun er oppe med 1,5% (se figur). Det betyder faktisk af BoB segmentet af virksomheder er blevet fravalgt af markedet, som har ønsket mere modne og profitable teknologi selskaber.
Årsagen til denne tilsyneladende ulogiske adfærd af markedet er formentlig forårets usikkerhed om rentesænkninger og recession, hvilket har fået markedet til at crowde sig sammen i den samme handel (bigtech) og se bort fra small og midcap tech. Markedet er som et pendul, der svinger, når pendulet svinger langt til den ene side, oplades energi, som udløses når pendulet svinger den anden vej. H2 2021, 2022 og H1 2023 har været modvind for small cap tech og pendulet har svinget rigtig langt nu.
Når der er modvind for et segment i markedet, er der sjældent særlig meget at vinde for kortsigtede investorer i at forsøge at finde de få aktier, som måtte klare sig godt og derfor opstår der apati og investorer giver op overfor hele segmentet. Der er vi nu og kun de virksomheder, som har kunnet flytte sig til at blive så åbenlyst profitable at markedet kan flytte dem i en anden kasse, har klaret sig godt.
Hvad skal der så til for at starte pendulets bevægelse den anden vej?
Her kan man kun gætte og mange eksperter har gode bud. Mit bud er at der skal tryghed til hos investorerne. Det, som i virkeligheden skaber de store udsalg, er volatilitetens betydning for en kortsigtet portefølje. Når volatiliteten stiger, i markedet, så sælges vækstaktier og så ruller lavinen.
I 2001 og 2009 blev de store drawdowns i tech aktier afløst af massive opture og BoB-aktierne (f.eks. Mercado Libre og Salesforce i 2009) var steget til udgangspunktet igen allerede 2 år efter. Bunden i tech så vi efteråret 2022 (NewDeal Invest kaldte den i et skriv til Ritzau, som ingen tog notits af), og de største techselskaber er steget meget siden da, men nu næsten 2 år senere roder BoB-virksomhederne stadig rundt nær bunden. Hvorfor?
Vi tror, at grunden er stor usikkerhed i markedet. Rentestigningerne har skabt usikkerhed og vi har hele tiden ventet på den store recession. Markedet ved, at når usikkerheden er størst, så falder tech og vækst (pga. volatiliteten og de kortsigtede investorer). Derfor har markedet søgt sammen i Bigtech, fordi disse virksomheders balancer og bundlinjer skaber et værn mod volatilitet.
Så det, der skal til for at BoB-segmentet stiger de næste 1-2-3-4-500% (Salesforce steg 400% på 1-2 år i 2009, Mercado Libre steg 500%) er altså tillid til, at der ikke kommer et drawdown igen. Altså handler det om at markedet skal af med recessionsfrygten først.
Hvad med rentefald?
Markedet er meget fokuseret på rentens betydning for small og midcap techselskaber. Så faldende renter kan måske give de første 100% stigning og så kommer resten, når recessionen er afklaret.
Indtil da kommer vi til at se mere af det, som vi har set det sidste år; at enkelte aktier pludselig stiger voldsomt, fordi de bliver for billige eller for oplagt gode investeringer (også selv om man ikke forstår teknologien eller forretningsmodellen), eksempler her er Carvana, Hims&Hers, Tesla, Auto1, Root og Oscar Health.
Vi har et par gange i den foregående uge på LinkedIn luftet det perspektiv, at pendulet virkelig har svinget MEGET langt til den ene side og at når det begynder at svinge den anden vej, så kan der være vildt meget at hente i small og midcap tech, altså den bane NewDeal Invest spiller på.
Tilbage til torsdagens rotation i markedet efter inflationstallene
Alt hvad der har været fodslæbende i lang tid, var store vindere i den forgangne uge, således:
- Regionale banker ($KRE) op 4,2%
- US small caps ($IVM) op 3,6%
- Long duration ($ZROZ) op 1,4%
Imens faldt alt det, der har været de helt store raketter:
- US large cap ($SPY) -0,9%
- Growth ($IWF) -2,1%
- NASDAQ 100 ($QQQ) -2,2%
- Microsoft -2,5%
- Semiconductors ($SOXX) -3,3%
- NVDIA – 5,6%
Om det er starten på sektorrotationen, som kommer til at sende NewDeal Invests BoB virksomheder op med raketfart (som i 2001 og 2009), ved vi ikke. Men det er vigtigt for alle at forstå at muligheden er der lige nu for at fange en mulighed hvor pendulet er svinget vildt langt til den ene side.
DEN KOMMENDE UGE
Rolig makrouge i sigte
Næste uge byder ikke på de store makroøkonomiske nøgletal. Der er dog 3 ting vi holder øje med;
- Hvad finansanalytikerne fra Tyskland synes om den økonomiske udvikling via ZEW-nøgletallet, som vi før har skrevet om i dette ugebrev. Vi leder her efter tegn på udviklingen i sundhedstilstanden i den tyske økonomi, der som Europas industritog, betyder meget for Den Europæiske Centralbanks lyst til næste rentenedsættelse.
- Netop ECB har rentemøde torsdag, hvor de skal tage stilling til ovenstående spørgsmål. Forventningen i markedet er, at renten holdes uændret og der lyttes derfor efter de små retoriske spor i komiteens udtalelser, der kan forudse næste træk.
- Torsdag kommer der tal fra bilsalget i Tyskland og Frankrig, som har været meget udfordret af konkurrencen fra kinesiske elbiler. Normalt er det ikke et tal vi bruger ret meget krudt på, men en vending i den europæiske bilsektor vil betyde et øget behov for chips, der som bekendt produceres hos flere af vores porteføljevirksomheder.
Flere spændende regnskaber
Der kommer flere større regnskaber i næste uge blandt både industrivirksomheder og banker.
Vi ser frem til regnskaberne i ASML (onsdag) og Taiwan Semiconductor (torsdag) og særligt ledelsernes syn på industrien, ligesom vi har et halvt øje på abonnementsforretningen hos Netflix når de aflægger torsdag
Når chip sektoren de næste uger aflægger regnskaber, vil alle holde øje med AI-sektoren, som jo allerede er kørt op i over et år.
Vi kommer i NewDeal Invest til at holde et ekstra skarpt øje med tegn til vending i chips til PC, mobil og især industri og autobranchen, fordi disse sektorer formentlig er nær en cyklisk bund og derfor meget mere interessante når de vender næsen opad.