www.newdealinvest.dk
Spring til indhold

Uge 41 – Tid til mere diversificering?

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Kina ned på jorden

Ugen der gik, bød på moderate bevægelser i de amerikanske aktiemarkeder, med en overvejende opadgående tendens, hvor både S&P500 og Nasdaq ender oppe med hhv. 2% og 2,5%. Det samme har været tilfældet i Europa, hvor vi landede på ca 1% stigning, anført af tyske Dax med +1,8%. I Asien har særligt de kinesiske aktier trukket opmærksomhed med store udsving, som selvom de aftog hen mod ugens slutning, alligevel endte nede med ca. 3,5%. De kraftige udsving kommer efter en uges nedlukning af det kinesiske aktiemarked pga. fejringen af nationaldagen, hvor der, udover festivitas, har været god tid til at fordøje de lempelser, som har fået de kinesiske aktier til at stige med ca. 30% de seneste uger. Udsvingene afspejler derfor usikkerhed om, hvorvidt de penge- og finanspolitiske tiltag vil være tilstrækkelige til at stimulere væksten i Kina, hvilket vi formentlig har fået yderligere informationer om efter redaktionens deadline, når Kinas Finansminister lørdag vil forsøge at komme med flere detaljer om styres planer.

Renterne stiger i USA

Vi har været igennem en uge med stigende renter efter den stærke amerikanske arbejdsmarkedsrapport sidste fredag, der ikke ligefremt indikerede en forestående økonomisk nedtur, som retfærdiggør lavere renter. Der var heller ikke stimulushjælp at hente i inflationstallene, som overraskede ved at være en lille smule højere end ventet indenfor kerneinflationen da de amerikanske CPI-inflationstal kom ud denne fredag.

Af samme årsag er forventninger til The Feds rentemøde i november også faldet en smule, så sandsynligheden for en 0,25% rentenedsættelse er faldet til 85% fra at have været en stensikker ting for blot 2 uger siden.

Men hvorfor sænker ECB så renten i den kommende uge?

Derfor er det også en anelse specielt, at vi ved det forestående møde i ECB, at alle forventer en rentesænking på yderligere 0,25%. Men årsagen er netop at situationen er noget forskellig i Europa i forhold til USA. Vi så tidligere at den europæiske PMI, som tager temperaturen på den europæiske fremstillingssektor, komme svagt ud for ca 2 uger siden, ligesom den tyske industriproduktion kom meget svagt ud mandag, hvilket naturligvis fyldte meget i den europæiske, som kom ud dagen efter. Derudover er retningen på den europæiske inflation stadigvæk ned, særligt indenfor servicesektoren, hvor stigningstakten er aftaget voldsomt. Årsagen til at ECB kigger på servicesektoren er, at den giver det bedste billede af den største frygt hos ECB, nemlig at lønningerne stiger for meget og smitter af på serviceydelserne.

Musk skuffede investorerne

Teslas længe ventede ”We, Robot”-præsentation af robotaxi torsdag aften, skuffede investorerne og førte til et fald i aktiekursen på næsten 9%. CEO Elon Musk introducerede Cybercab-konceptet, en to-sæders autonom bil uden rat eller pedaler, der muligvis vil være på markedet inden 2027 og til en pris under $30.000. Derudover blev der præsenteret en Robovan, som ligeledes er et førerløst køretøj, som kan have hele 20 personer med og ligner en lille bus. Selvom visionen om førerløse biler blev fremhævet, manglede præsentationen konkrete detaljer om produktion og tidsrammer, hvilket forstærkede skuffelsen. Det nævntes dog, at Tesla forventer at have førerløse varianter af deres eksisterende flåde (Model Y, 3 og Cybertruck) på vejene i Texas og Californien, allerede i løbet næste år.

PMINDI

PMINDI er nu oppe med 22% i år og 43% siden start, for nu et år siden.

I og med, at PMINDI nu har en track record på 1 år, kan vi sammenligne os med alle de 345 andre investeringsforeninger på Nordnet, da denne sammenligning baseres på ét års basis. Vi er super stolte over at ryge direkte ind på en førsteplads på den liste og det selv om vi har været en af de bredeste porteføljer med over 150 positioner.

Den bredeste portefølje vil matematisk set typisk overperforme på den lange bane, men på den korte bane vil variation oftest betyde at en del af de smallere porteføljer vil performe væsentlig bedre (og også værre) end den brede, men det sidste år er vores meget brede teknologiportefølje altså allerbedst, også selvom det primært er nogle få aktier, der har trukket markedet (se afsnittet nedenfor).

Vi mener at processen er vigtig for succesen og kan godt lide at sige, at vi investerer i tech aktier på den rigtige måde. Den rigtige måde er handler dels om virksomhederne og dels om porteføljekonstruktionen.

Virksomhederne i porteføljen skal være BoB, Best of Breed, det vil sige de selskaber, som har den bedste teknologi. De skal også være gorillaer, det vil sige dominerende inden for deres niche. Disse to karakteristika giver os den bedst mulige langsigtede risk reward. 

Porteføljekonstruktionen skal kunne håndtere den høje varians og uforudsigelighed, som teknologiaktier kommer med. Det er et område, hvor jeg personligt mener, at vi tilfører rigtig meget værdi til porteføljen.

PMINDI er en aktivt forvaltet superbred portefølje af virksomheder indenfor bl.a AI, microchips, cloud, e-commerce og cybersecurity og man kan derfor vælge den, som et alternativ til en ETF (management fee er højere hos PMINDI (1,49%) pga. den aktive forvaltning).

PMINDI giver din teknologi-portefølje diversificering væk fra de markedsvægtede passive produkter, som fylder meget i dag.  

I relation til dette, et rigtigt godt indlæg af Peter Garnry fra Saxo Bank, som vi vil tage udgangspunkt og så komme tilbage til overskriften lige ovenfor. Her er et link til indlægget.

Peter Garnry skriver om koncentrationen i markedet, som ses på grafen i hans indlæg. Se den herunder:

Peter Garnry beskriver at den stigende koncentration i aktiemarkedet betyder at passiv investering har performet bedst og at aktive forvaltere slås med at levere lige så gode afkast som markedet. Pointen er, at hvis de største virksomheder giver det bedste afkast, så vil en markedsvægtet portefølje eller ETF give det største afkast.

I 2000 og i 1973 vendte det og koncentrationen begyndte at falde. Årsagen var, at de største selskaber klarede sig dårligere end markedet, fordi en ny teknologisk bølge gav rygvind til den næste generation af best of breed gorilla virksomheder.

Essensen er, at når de største selskaber er bedre end det brede marked, skal man som investor være i markedsvægtet og når det vender igen og de største klarer sig dårligere end markedet, er ligevægtede porteføljer bedst. Man kan også godt sige at det at vælge markedsvægtet er det samme som aktivt at vælge at bette på de største selskaber, og så er man egentlig ikke så bredt investeret, som man tror, specielt ikke når koncentrationen er så stor, som den er nu. Vi tror, at der er mange porteføljer med forskellige fonde og ETFer, som samlet har en betydelig vægt i BigTech og dermed faktisk ikke er særlig diversificerede.

Tager man teknologibrillerne på og ser på aktiemarkedets historie, så var 1960-1970 kulminationen på den teknologiske bølge, som handlede om masseproduktion og massedistribution. 1990-2000 var kulminationen på den teknologiske bølge, som handlede om PC, netværk og mobil. 2014-2024 kunne tilsvarende godt ligne kulminationen på den teknologisk bølge som handlede om internet og 4G (mobilinternet).

Den nye teknologiske bølge handler om AI, men AI virksomhederne er endnu små, fraset Tesla og NVIDIA, så derfor kunne man godt tænke sig, at de næste 10 år kommer til at minde om 1970-1980 og 2000-2010, hvor vi vil komme til at se, markedsvægtede strategier underperformer ligevægtede eller aktive strategier. 

Mads Christiansens svar i LinkedIn tråden lufter derfor den tanke, at investorer idag skulle overveje at diversificere deres techeksponering, således at de har en mindre overvægt af den lille gruppe af selskaber, som har klaret sig godt i den forløbne teknologiske revolution og i stedet sikre sig eksponering for den kommende generetion af tech virksomheder. Det svarer til at man i 2000 undgik at være overvægtet Cisco, Sun, Microsoft osv. og i stedet bredte sin investering ud, så man øgede sin andel af nye fremadstormende teknologivirksomheder, som dengang omfattede Apple, Amazon, Intuit, Priceline (Booking), senere Google (Alphabet), Netflix, og Meta. Det er præcis, hvad vi i NewDeal Invest tilstræber at tilbyde.

DEN KOMMENDE UGE

ECB sænker renten

I næste uge er nøgletalskalenderen relativt tynd og udover finansfolkets mening om den europæiske økonomi fra det tyske ZEW-indeks tirsdag, sker der ikke meget inden ECBs rentemøde i Slovenien på torsdag. Selvom det er ugens hovedbegivenhed, forudser de fleste et relativt kedeligt møde, hvor markedet får de 0,25% de forventer, men ellers ikke får mange brødkrummer med omkring de fremtidige forventninger.

Orkan-arbejdsløshed

Efter mødet, flyver vi over Atlanten, hvor vi får de Ugentlige ledighedstal, som steg ret kraftigt i sidste uge pga af orkanen Helene og vi vil sandsynligvis se en yderligere stigning efter orkanen Milton også. Det vil i sig selv ikke flytte alverden på markedet, medmindre vi ser en endnu større stigning som ikke kan forklares med orkaner og andre enkeltstående delstatsspecifikke forklaringer, men kun af decideret økonomisk afmatning.

Inflation i Japan

Fredag kommer der inflationstal fra Japan, som er interessant fordi at det er et af de eneste steder i Verden, hvor renten er blevet sat op. Renten er netop sat op fordi inflationen blev højere end Bank of Japan brød sig om og fordi de gerne vil bremse det frie fald i den japanske Yen.

Kinesisk præcision

Vi slutter ugen med BNP-tal for 3. kvartal fra Kina, som vi forventer kommer ud hvor markedet ønsker det, omkring 4,5 til 5%. Det er i øvrigt super flot at en af verdens største økonomier er i stand til at komme med et så relativt præcis opgørelse over 3. kvartals vækst, så kort tid efter at det er afsluttet og tilmed stort set altid i tråd med markedets forventninger. Men det har det kinesiske styre traditionelt set været rigtig gode til! 😉

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0