Spring til indhold

Uge 42 – Chipsektoren i fokus: Vores strategi

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

ECB sænkede renten

Som forudsagt sidste uge i vores ugebrev, sænkede ECB i den forløbne uge renten med 0,25%. Nuvel, det mente 99.9% af alle andre ”analytikere” også, så ingen stor overraskelse der. Markedet tog det også stille og roligt på dagen og ECB har derfor været gode til at forventningsafstemme med markedet denne gang. Beslutningen om rentesænkningen var alle medlemmer af kommiteen enige om og de udtrykker alle bekymring om udviklingen i økonomien, ligesom de samtidigt ikke ser tegn på at inflationen løber løbsk igen lige med det samme. Dét tolker markedet som en lang serie af små rentenedsættelser på 0,25% på hvert eneste rentemøde frem til og med juni måned, hvilket betyder at vi står med en rente på 2% til sommer i Europa. Det ville naturligvis være en fest for flexlånerne i både Europa og Danmark, hvor Nationalbanken har for vane at følge med ned. Det betyder samtidigt at hvis ikke ECBs pessimistiske billede af auropæisk økonomi viser sig at være spot on og vi får positive overraskelser fra de løbende nøgletal, så vi inlfationen kunne få fat igen og så må vi have endnu en tur i rente-rutsjebanen. Det skete i øvrigt i 1970erne, altså at vi havde to pukler på inflationsbølgen inden den daværende amerikanske centralbankdirektør Volcker, angiveligt med en cigar i munden, besluttede sig for at hæve renten til 20% i starten fattig-firserne. Dét fik inflationen ned – og rigtig mange finansielle aktiver ned på jorden. Dengang skyldtes inflationen primært to oliekriser, hvor vi i denne omgang kun har haft en enkelt energikrise og det er altså ikke sikkert at historien gentager sig…😊

Svaghedstegn i virksomhederne

Der har været gang i regnskabsaflæggelserne i løbet af ugen og tirsdag indtraf lidt af et uheld, da ASML kom til at aflægge regnskab én dag før ventet. Regnskabet var sådan set fint, men forventningerne til fremtiden var sløje og investorerne straffede den højt prissatte aktie hårdt med et fald på 16% på dagen. Mere om dét og vores take på regnskabet i følgende afsnit, hvor vi dykker dybere i chipindustrien.

Kigger vi udenfor både chipindustrien og Tech generelt, så aflagde verdens største luksusbrand, LVMH, regnskab onsdag. Det var heller ikke noget investorerne brød sig om og straffede aktien med et fald på 7,5%. Det meste af faldet blev hentet i løbet af ugen, men regnskabet afslørede faldende efterspørgsel i hele verden, hvor det mest bekymrende var dalende efterspørgsel fra Kina, som er et af de vigtigste markeder for LVMH.

Hvilken vej skal Kina?

Apropos Kina, så steg det kinesiske Hang Seng indeks med over 3% fredag og bragte dermed ugen i positivt terræn. Det sker efter et par ugers faldende tendens ovenpå det vilde kursridt i september. Årsagen til den positive fredag var, at der kom flere detaljer på bordet omkring PBOCs (Peoples Bank of China) stimulipakke for den kinesiske økonomi. Her var der særligt fokus på ejendomsmarkedet, som mildest talt har det skidt i Kina og den ordinerede medicin blev således foreløbigt vel modtaget af aktiemarkedet. I denne uges udgave af Aktieuniverset har vi besøg af Peter Lisbygd, som går i detaljer med planen og kommer med sit take på chipindustrien:

PMINDI

ASML og TSMC regnskaber sætter gang i vores strategi i forhold til chipsegmentet

PMINDI er nu oppe med 26% i år og 47% siden starten for lidt over et år siden.

PMINDI er en meget bred teknologiportefølje på over 150 aktier og har dermed de gode portefølje egenskaber fra en ETF eller et indeks. Forskellen på PMINDI og et indeks er den aktive forvaltning, hvor vi vælger de bedste teknologivirksomheder og vægter de aktier højest, som har de bedste forhold mellem potentiel risiko og potentiel gevinst.

I denne uge kom teknologiregnskabssæsonen i gang med regnskaber fra ASML og TSM (TSMC) og sikke en vild start det blev – en vild start, som vi selvfølgelig har udnyttet til at optimere vores positionering.

ASML er en chipproduktions udstyrsproducent. ASML producerer de maskiner, som ‘tegner’ chippens struktur på siliconwaferen under produktionen. ASMLs udstyr har faktisk været den teknologiske baggrund for at transistorerne på microchips har kunnet gøres stadig mindre og mindre gennem en lang periode. 

I NewDeal Invest har vi været kraftigt undervægtet ASML af flere årsager: 

  1. En meget høj prissætning af selskabet, hvilket giver en stor nedadrisiko, i det øjeblik selskabet ikke leverer til perfektion.
  2. Et meget bullish sentiment. Vi har kunnet høre folk, som egentlig ikke kender den voldsomt komplicerede chipindustri, udtale sig om ASMLs teknologiske og konkurrencemæssige fordele (bobletegn). Det tyder på at alle er bullish og det betød en stor nedadrisiko.
  3. En meget stor eksponering mod Kina, med 50% af omsætningen i et Kina, som desperat har forsøgt at købe så meget som muligt inden handelssanktionerne fra USA kommer. Det betyder en stor nedadrisiko. 
  4. Chipudviklingen går mere og mere mod at koble flere chips sammen og hvis en del fremskridtet kommer derfra, så leverer ASML ikke længere den eneste vigtige teknologiske fremskridt. 

Vi taler i NewDeal Invest meget om at mitigere varians og ASML har længe været en virksomhed, hvor vi så den fremtidige variansrisiko som potentielt meget høj.

Vi har nu købt en del ASML i denne uge og er nu ligevægtet ASML. Kursen må rigtig gerne falde yderligere, for vi vil gerne bygge en overvægt i ASML på lavere kursniveauer, da vi tror meget på virksomheden på mellemlangt sigt. 

Konklusionen fra ASML-regnskabet i forhold til chipsektoren er, at der er stor efterspørgsel på leading edge (de mest avancerede chips). Mere om det senere.

TSMC-regnskabet var derimod stærkt og det er især High Performance Compute (HPC), som er stærkt – det vil sige datacenter chips. 

Vi er nu i stedet undervægtet i TSMC, fordi vi føler at nedadrisikoen er vokset efter det seneste års stærke kursudvikling. Vi synes faktisk, at der er mange betydeligt mere attraktive investeringer med lavere nedadrisiko end TSMC. 

Vores plan for investering i chipsegmentet

I denne uge og formentlig i de kommende uger vil vi udbygge vores positioner i en række chipsselskaber, da det er i dette segment, at vi finder de mest attraktive muligheder lige nu, simpelthen fordi dette segment de sidste måneder har været det svageste segment i vores portefølje, mens  SpaceTech, Fintech, Blockchain og e-commerce har været stærke segmenter.  

 Vi køber ind i især 3 temaer i chipsektoren lige nu:

1. Leading edge:
Netværksudstyr: Mens mange af de mest kendte selskaber har handlet stærkt, er der stadig interessante aktier i netværksudstyr til og imellem datacentre.
Meteorologi: Mere avancerede og mindre chips betyder øget behov for monitorering af chip produktionen, det kaldes ‘meteorolgi’ her synes vi der nogle interessante selskaber at kigge på. 

2. Siliconcarbide og gallium nitrate chips:
Vi tror, at SiC og GAN chips bliver et stort vækst område på grund af elektrifisering af verden, robotter og datacenterudbygning. Denne sektor er billig nu, på grund den cykliske nedtur i efterspørgslen fra auto og industrisegmenterne. 

3. Sensorer:
Omkostningerne til databehandling falder og derfor vil der blive samlet voldsomt meget mere data sammen i fremtiden, tænk ADAS/FSD, robotter, intelligent infrastruktur (bygninger, broer, rørledninger osv.). Chipproducenterne til dette segment er i cyklisk nedtur på grund af auto og industri segmenternes cykliske svaghed. Derfor ser vi en stor mulighed for at købe fremtidens vindere til en discount i dagens marked. 

DEN KOMMENDE UGE

Regnskaber, regnskaber, regnskaber

Vi ved godt hvad vi skal give os til i den kommende uge, hvor der igen bliver fuldt tryk på regnskaberne. Vi følger som bekendt særligt med i Tech og lægger ud tirsdag med Texas Instruments efterfulgt af Tesla, LAM Research, Silicone Labs, Vertiv Holdings og Celestia tirsdag. De to sidstnævnte gør sig godt bemærket indenfor datacentre, som vi gerne vil samle op i.

Onsdag kører vi videre med Nordic Semi, Evolution Gaming, Teradyne, Coursera, Amazon, BE Semi fra Holland samt SK Hynix, som sammen med Micron giver Samsung store udfordringer indenfor memory. Få de vigtigste udvalgte detaljer i næste ugebrev og den mere detaljerede version i Aktieuniverset.

Vigtige nøgletal og centralbank-møder i fokus

I forhold til vigtige økonomiske nøgletal, bliver der torsdag ekstra opmærksomhed på både de europæiske og amerikanske PMI-tal samt de amerikanske førstegangsanmodninger om arbejdsløshedsunderstøttelse, de såkaldte jobless claims, som der i en periode har været ekstra opmærksomhed omkring.

Hele ugen igennem vil flere centrale bankfolk komme med udtalelser, som kan påvirke markederne. Tirsdag er en særlig travl dag på den front med taler fra ECB’s præsident Christine Lagarde, FOMC-medlem Patrick Harker, Bank of England-guvernør Andrew Bailey og Bundesbank-præsident Joachim Nagel.

Endelig vil investorer også holde øje med eventuelle markante udmeldinger fra BRICS-topmødet, som afholdes i næste uge i Brasilien, hvor Putin har meldt afbud – muligvis på baggrund af en arrestordre fra Den Internationale Straffedomstol i Haag, som Brasilien er forpligtet til at rette sig efter hvis han dukker op.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0