UGENS UDVIKLING
Kina løfter stemningen
Ugens altoverskyggende begivenhed var, at People’s Bank of China annoncerede en række nye foranstaltninger, der har til formål at stimulere den kinesiske økonomi. For at fremme efterspørgslen har centralbanken besluttet at reducere bankernes reservekrav med 0,5%. Derudover vil flere af bankens styringsrenter blive sænket. Blandt andet reduceres 7-dages repo-renten med 0,2 procentpoint til 1,5 %, og renten på eksisterende boliglån bliver nedsat med 0,5 procentpoint.
Disse pengepolitiske lempelser har givet kinesiske aktier et markant løft på små 20% i løbet af ugen, hvilket har bredt sig til de øvrige markeder Verden rundt og i særdeleshed luksusbrands og virksomheder med stor export til Kina. For eksempel er det tyske DAX-indeks steget med ca. 4% i løbet af ugen pga. stor export til Kina imens LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) er steget med hele 19%, ja fordi vi regner med at den stigende middelklasse i Kina køber luksusvarer med arme og ben når de får flere penge mellem hænderne. I forhold til de kinesiske aktier, har de længe været markant billigere end aktier i andre lande, primært pga. den politiske usikkerhed, som naturligvis stadigvæk ikke er forsvundet.
I NewDeal Invest har vi løbende købt en smule op i enkelte aktier i Kina på tilbagefald, nemlig i Pinduoduo, Alibaba, Baidu, JD.com og Li Auto, hvilket virkeligt har bidraget til det positive afkast i denne uge.
Pessimistiske indkøbschefer
Vi fik også understreget at det kun er den potentielle export til Kina, der løfter humøret i fremstillingsvirksomhederne i Europa. I hvert fald er humøret noget lavere hos indkøbscheferne når de bliver spurgt i den månedlige PMI-undersøgelse i både Europa og USA. PMI-indekset for euroområdet faldt markant i september, fra 51,0 til 48,9, hvilket var et større fald end forventet. I servicesektoren faldt indekset fra 52,9 til 50,5, men det holder sig stadig lige over den kritiske 50-grænse, der indikerer økonomisk fremgang i de kommende 3-6 måneder. Fremstillingssektoren viser derimod klare tegn på fortsat pres, da PMI-tallet faldt fra 45,8 til 44,8, hvilket understreger de udfordringer, sektoren står overfor. Tysk industri er særligt hårdt ramt, hvor PMI-indekset for fremstilling dykkede fra 42,4 til blot 40,3 i september.
Også i USA faldt PMI-tallene for fremstillingssektoren i september, fra 47,9 til 47,0, hvilket indikerer en fortsat tilbagegang i sektoren. Servicesektoren viser derimod en stabil, høj aktivitet, selvom PMI-indekset faldt en smule fra 55,7 til 55,4.
Godt regnskab fra Micron
I denne uge kom Micron med regnskab, og det regnskab berettede om en stor efterspørgsel på chips fremadrettet. Det overraskede sandsynligvis markedet at efterspørgslen stadigvæk er så stærkt som den er på f.eks. computer og networks, som er oppe med 14% på kvartalet og 52% på året, ligesom mobildelen er oppe med 15% i kvartalet og 55% oppe på året. Dette er meget positivt for os, fordi vi har en hel del eksponering mod chipsektoren.
Du kan høre meget mere om blandt andet Microns regnskab i denne uges udgave af Aktieuniverset:
PMINDI
PMINDI er nu oppe med 18% i år mod Nasdaqs 22% og siden starten for snart et år siden er PMINDI oppe med 38% mod Nasdaqs 34% i samme periode. På grafen ses også ligevægtet Nasdaq100, som er meget svagere end Nasdaq, som udtryk for at det er BigTech, som har performet bedst. Det ligevægtede index nok er et mere korrekt referenceindeks for NewDeal Invest, men vi kan godt lide at bryste os med at vi er den fond, som bruger Nasdaq som benchmark.
I løbet af sommeren har chipsektoren sat sig meget på en bekymring om at efterspørgslen på chips til datacentre ikke kunne fortsætte i samme takt. Vi har løbende haft den holdning, at efterspørgslen ville holde sig stor, da det er accelereret compute, der efterspørges. Jensen Huang siger: “The more you buy the more you save”. Det var præcist det vi så bekræftet med det gode regnskab fra Micron, så vi er meget tilfredse med at have loadet op i chipsaktier henover sommeren.
Vending på vej i chips til telefon, PCer og biler?
I denne uge har vi porteføljeholdet været samlet mange halve dage for at tale allokeringerne igennem. Vi ser stadig stor opside på chipsektoren som helhed. Stor efterspørgsel på accelereret compute, efterspørgslen på chips til telefon og PC vil være stigende fra det nuværende lave niveau og industri og auto vil formentlig bunde ud indenfor det næste år. I og med data bliver mere værdifuld vil vi have stor fokus på industrier som får rygvind af dataindsamling. Det er blandt andet Computer Aided Design (CAD) og simulering, sensorer til biler og industri og længere fremme robotter, og space tech. Desuden ser vi ADAS/FSD (selvkørende biler) være ved et inflektionspunkt.
I NewDeal Invest arbejder vi efter et to principper som vi kalder BoB og Gorilla principperne. Indenfor teknologi gælder det om at investere i de virksomheder, som er bedst positionerede for fremtiden. Det er de virksomheder, som har den bedste og nyeste teknologi, det er BoB-virksomheder, Best of Breed. Det er desuden oftest de største og finansielt stærkeste virksomheder, som klarer sig bedst i længden, det er Gorilla-virksomheder.
Så vores fokus er at finde og investere i de største virksomheder med den bedste teknologi indenfor ADAS/FSD/robotaxi, CAD/simulering, spacetech og chipsektoren, fordi det er der vi kommer til at se den største vækst som følge af AI.
Her er link til vores QA video om rebalanceringen af vores eToro portefølje, hvor vi bl.a. taler om Hims & Hers, Novo Nordisk, Chewy og NVIDIA:
DEN KOMMENDE UGE
Hvordan er stemningen i Kinas viksomheder?
Allerede mandag får vi PMI-tal fra Kina, som bliver spændende at følge efter centralbankens overraskende tiltag i forrige uge. Den kinesiske økonomi og sundhedstilstanden i virksomhederne, betyder en del for udviklingen i flere exportvirksomheder, særligt indenfor luksusvarer, som vi så det i den forgangne uge og det kan skabe yderligere bølgegang.
Friske inflationstal
Inflationstal skal vi også have, i første omgang fra Tyskland mandag, efterfulgt af Euro-zonen tirsdag. Her forventes den nedadgående tendens at fortsætte, særligt fordi der er registreret et mindre lønpres i Tyskland i den mere pressede produktionssektor. Det er alt sammen benzin på historien om lavere renter på ECB.
Kongetallet
Tidens største tema, indenfor makrotal, er fortsat det amerikanske arbejdsmarked. Inden vi får ”kongetallet”, den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, der som altid kommer den første fredag i måneden, får vi torsdag nye ledige stillinger fra USA torsdag samt ledighedstal fra Europa onsdag.
Her det bliver spændende hvordan jobskabelsen har været og ikke mindst ledigheden. Der har været tendens til svagere lønstigningstakt ifm. med den overraskende arbejdsløshedsprocent tilbage i august måned og det var da også det der endegyldigt fik centralbankerne, ECB og FED, til at påbegynde den nyligt startede rentecyklus i nedadgående retning. Derfor kan yderligere svækkelse igen bære brænde til bålet og betyde forventninger om større og hurtigere rentesænkninger end indregnet pt. Det modsatte kan naturligvis også blive tilfældet og få inflationsfrygten til at blusse op igen.
Ja, det er nok det tætteste vi kommer på en helgardering, men ikke desto mindre, er det ekstremt svært at gætte markedets forventninger på så kort sigt og det bliver derfor ofte blot en forklarende faktor på de kortsigtede udsving.