Spring til indhold

Uge 37 – Hvis dit fly var 1 mio. gange hurtigere

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Super god uge på markederne

Det har været en super god uge for investorerne, hvor aktier er steget over en bred kam, og renterne samtidigt er faldet tilbage til glæde for obligationsinvestorerne og ikke mindst os tech-investorer.

Det skyldes ikke mindst, at ECB leverede den forventede rentenedsættelse på 0,25%, men også spekulationer om, hvorvidt the Fed vil følge trop onsdag den 18. september med en stor rentesænkning på 0,50%.

Ny prognose fra ECB

Sammen med rentenedsættelsen kom ECB med en frisk prognose for både inflation og vækst samt dermed også retningen på renten. Heri kan vi læse, at ECB i højere grad er bekymret for, om inflationen nu også ER slået ihjel, end man er i The Fed på den anden side af Atlanten. Det skyldes, at lønstigningerne i de europæiske overenskomster mere end godtgør forbrugerne (i arbejde) for de prisstigninger, vi fik på bl.a. energi og fødevarer sidste år. Samtidigt er arbejdsløsheden i euroområdet den laveste i mands minde på 6,5%, og vi har endnu ikke set svaghed på arbejdsmarkedet, som vi har set i USA.

Så selvom markedet sad og kiggede efter tegn på, om ECB ville øge hastigheden og størrelsen på rentenedsættelserne pga. de svaghedstegn, vi har fået fra USA, så fik de ikke en eneste godbid med hjem fra centralbankdirektør Lagarde. Markedet indpriser intet mindre end fem rentenedsættelser fra december og frem, så hvis ECB nøler og skuffer markedet med færre rentenedsættelser, vil det kunne mærkes negativt på aktiemarkedet.

Rentenedsættelsen på 0,25% kan ingen dog tage fra de danske flexlånere, som kan se frem til en lidt billigere husleje ved næste rentefastsættelse, da den danske nationalbank fulgte ECB i nedadgående retning.

Hvad gør The Fed?

På den anden side af Atlanten spekuleres der pludselig i, om the Fed kunne finde på at tage en dobbelt nedsættelse, altså 0,50%. Årsagen er, at det er kommet Wall Street Journal for øre, at komitéens medlemmer ikke er helt enige om, hvor hurtigt the Fed bør sænke renten til et lavere niveau, nu hvor inflationen ser ud til at være faldet tilbage, og vi har fået de første svaghedstegn på arbejdsmarkedet. At Wall Street Journal har fået nyheden før mødet på onsdag, er næppe tilfældigt, og det kan være en måde, hvorpå de mere dueagtige medlemmer af komitéen – altså fortalerne for en lempelig pengepolitik – lufter deres bekymring i det offentlige rum. Sandsynligheden er dog fortsat størst for den lille 0,25%-nedsættelse, da vi simpelthen ikke har fået voldsomt forandrede data for arbejdsmarkedet siden sidste møde. En større nedsættelse ville efter vores mening være et unødvendigt stort skridt, som ville kunne få bekymringen for recession til at blusse op, simpelthen fordi investorerne ville tænke: ”Hvad er det, the Fed har fået øje på, som vi endnu ikke har set?”

I Springfield spiser de hunde

Vi fik i denne uge også den længe ventede tv-duel mellem Kamala Harris og Donald Trump, hvor særligt Trump kom med nogle vilde udsagn, hvor det mest mindeværdige var immigranterne i Springfields lyst til at spise kæledyr. I hvert fald har bookmakerne forøget chancen for Harris som USA’s næste præsident, hvilket især har gavnet de grønne aktier, som vil klare sig bedre under demokratisk lederskab end med et republikansk.

Regnskaber

På regnskabssiden fik vi friske tal fra Oracle og Adobe, som begge slog markedets forventninger til hhv. omsætning og indtjening. Reaktionen var dog fuldstændig forskellig, da Oracle steg ca. 6 % på regnskabet, imens Adobe faldt 11 %. Hør vores bud på hvorfor i denne uges udgave af Aktieuniverset:

PMINDI

Store stigninger bredt i tech i denne uge. PMINDI er nu oppe med 12 % i år og 31 % siden starten for snart et år siden. Det var både BigTech, small- og midcap, som var stærke i denne uge.

I ugens løb har mange teknologivirksomheder givet interviews på forskellige konferencer, blandt andet hos Goldman Sachs. Da teknologivirksomheders indtjening typisk ligger længere ude i fremtiden end mere modne virksomheder, kan disse interviews hjælpe investorerne med at blive trygge ved fremtidsudsigterne for teknologivirksomhederne, og det hjælper på kursen. Dette er vores bud på styrken i teknologi i denne uge.

Specielt ét interview har mange lyttet til, nemlig interviewet med NVIDIAs CEO, Jensen Huang. En historie, som har fyldt meget i markedet, har været frygt for, at efterspørgslen på “AI-chips og infrastruktur” skulle forsvinde på grund af manglende AI-forretningsmodeller. NewDeal Invest har længe forklaret, at dette er en misforståelse. Efterspørgslen efter produkterne fra NVIDIA, Broadcom, Marvell, Dell, Super Micro Computer og flere, drives af modernisering og udbygning af datacenterkapaciteten i verden.

Her kommer misforståelsen: Det, som driver efterspørgslen, er “accelereret compute” – ikke kun AI. Accelereret compute giver mulighed for at afvikle databehandling hurtigere og billigere end tidligere. Det er årsagen til efterspørgslen – en efterspørgsel, som af samme grund vil forblive høj i meget lang tid:”higher for longer”.

Jensen Huang siger: “The more you buy, the more you save.” Efterspørgslen på NVIDIA-chips er altså drevet af omkostningsbesparelser på databehandling i datacentre, ikke af AI. Jensen Huang siger så følgende i interviewet:

“Now of course, there’s a second dynamic because of NVIDIA’s accelerated computing brought such enormous cost reductions to computing, it’s like in the last 10 years instead of Moore’s Law being 100x, we scaled computing by 1 million times in the last 10 years.

And so the question is, what would you do different if your plane traveled 1 million times faster?”

Jensen Huang

Det, som Jensen forklarer her, er, at accelereret compute OGSÅ skaber muligheden for AI. Revolutionen er altså i hardwaren, som nu giver mulighed for, at vi kan bygge software, som kan udføre meget mere komplicerede opgaver og dermed inden for kort fremtid erstatte den menneskelige hjerne i specifikke situationer, såsom at skrive kode (programmører), at køre bil (chauffører), at lave bogholderi (bogholdere) osv.

Dette giver allerede store besparelser: Vi ser bølge efter bølge af afskedigelser i IT-virksomheder og den finansielle sektor. Det skyldes sikkert til dels den økonomiske afmatning, men formentlig også at AI allerede betyder effektiviseringer i de virksomheder, som har den fornødne grad af digitalisering til at implementere AI.

I ugens Aktieuniverset dykker vi også dybt ned i AI. Både Jensen Huang-interviewet, men også Apples produktlancering og OpenAIs nye Strawberry-projekt.

DEN KOMMENDE UGE

Tyske aktier på tilbud

Vi starter ugen med et forventeligt sløjt ZEW-tal, som viser sundhedstilstanden i tysk industri. Her har det stået skidt til længe, og der forventes ikke at være bedring i sigte. Tværtimod forventer markedet et fald fra 19,2 i august til 17. At det går skidt i tysk industri, kan vi blandt andet se ved, at hele 25 % af virksomhederne i det tyske DAX-indeks nu handler til under bogført værdi (P/B). Særligt er det bilfabrikanterne, der lider og har svært ved at omstille til elektriske biler med konkurrencen fra Kina om verdens bilkøbere. Hvis man tror, at de kommer nogenlunde helskindet igennem omstillingen, er der altså en relativt stor rabat at hente i forhold til værdien af varelager, fabrikker og andre aktiver i selskaberne.

The Fed står for tur

Næste uges hovedbegivenhed er, ikke uventet, The Feds rentemøde, som vi får resultatet af på onsdag. Her forventer vi ikke de store reaktioner ved et rentefald på 0,25 %, men skulle de vælge at tage den store udgave på 0,50 %, vil markedsreaktionen blive mærkbar. Et kvalificeret gæt med markedsstemningen pt. i mente ville være, at markedet ville tage det ilde op med den store udgave. Investorerne ville simpelthen blive bekymrede for recession, fremfor at se de lavere renter som en gave til vækstvirksomhederne.

Et tal, der kan lede os lidt på vej i næste uge, er retail sales fra USA, som vi får tirsdag. Her kan vi aflæse styrken på den amerikanske forbruger, og sløje tal herfra ville øge sandsynligheden for den store rentenedsættelse onsdag.

Dagen efter rentemødet får vi både nytilmeldte ledige og tal for boligmarkedet i USA, der allerede nu vil sætte retningen for næste rentemøde.

Ugen afsluttes med rentemøde i en af de eneste centralbanker i verden, som er i gang med at sætte renten op, nemlig Japan. Her er det det fortsatte pres på den japanske yen, der vil kunne få den japanske centralbank til at hæve renten igen for at lokke investorer over i yen med en lidt større rentebetaling.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0