UGENS UDVIKLING
Markedets nervøsitet stiger: Investorer afventer Feds næste træk
Denne uge har investorer verden over rettet deres fokus mod de amerikanske jobdata og signalerne fra Fed. Markederne søger stadig klarhed omkring, hvor store rentenedsættelser vi kan forvente, og denne uges arbejdsmarkedsdata har kun forstærket usikkerheden. Det begyndte med JOLTS-rapporten, som viste et svækket arbejdsmarked, og Non-Farm Payrolls fulgte trop ved at skuffe i forhold til forventningerne. Dette har øget spekulationerne om en rentenedsættelse på 50 basispunkter ved Feds møde senere på måneden. Markederne er ekstremt følsomme over for nye data, og volatiliteten er høj, hvilket tydeligt ses i reaktionerne på tværs af aktivklasser.
Ugens jobdata og markedets reaktioner
Fredagens amerikanske jobrapport landede i centrum for investorernes opmærksomhed. Den viste, at der blev skabt 142.000 job i august – mindre end de forventede 165.000 – samtidig med en nedrevidering af jobtallene for juni og juli. Arbejdsløsheden faldt dog til 4,2 %, hvilket var positivt nyt. Disse blandede signaler har gjort det svært at vurdere Feds kommende rentetræk. De fleste forventer stadigvæk en nedsættelse på 0,25%, men sandsynligheden for en mere aggressiv sænkning på 0,50% er steget til ca. 25%. Markederne er yderst sårbare over for nye nøgletal, og usikkerheden har ført til røde tal i den forgangne uge og særligt et fald i olieprisen på knap 8% er værd at bemærke som et typisk tegn på en kommende nedgang i økonomien. De fleste chefstrateger i de danske banker mener dog, at frygten for en recession er overdrevet. De mener, at det amerikanske arbejdsmarked blot er ved at bremse op, hvilket kan tyde på en “blød landing” for økonomien. Derfor forventes en mindre rentenedsættelse på 25 basispunkter som det mest sandsynlige scenarie.
Semiconductors under pres
Ugen bød også på store bevægelser i teknologiaktier, især inden for semiconductors. NVIDIA, der har været i fokus på grund af den store interesse for AI-applikationer, oplevede et drastisk fald på over 9% tirsdag, hvilket barberede cirka 279 milliarder dollars af virksomhedens markedsværdi. Andre chip-aktier som AMD, Intel og Broadcom fulgte med ned, da bekymringer om økonomiske indikatorer og recessionsrisikoen voksede.
Broadcom regnskab
Broadcom faldt yderligere 10% fredag efter skuffende indtjeningsprognoser, hvilket resulterede i et samlet ugentligt fald på 14%.
Efter vores mening var Broadcom regnskabet godt. Den organiske vækst er lav, cirka 4%. Den lave vækst skyldes at ikke-AI forretningsområderne formentlig er på en cyklisk bund nu. Fremadrettet vil cykliciteten formentlig komme til at betyde medvind.
AI udgør nu ca. 25% af Broadcoms omsætning og vil vokse 10% til næste kvartal. Samlet set ser det godt ud. Problemet er dog det samme som med NVIDIA (se sidste uge), nemlig prisen på selskabet, som er for høj lige nu. Ev/s er 14 for de næste 12 måneder og det indikerer en meget høj prissætning af en chipproducent, hvor vi sjældent ser Ev/s over 6-8.
Vores konklusion er, at Broadcom er særdeles interessant på langt sigt, men at vi håber og tror, at vi kan bygge på vores position til lavere kurser i løbet af efteråret. Husk, at vi udover Broadcom, gennemgår ugens regnskaber i Aktieuniverset. Det blev i denne uge til en større omgang med GitLab, Zscaler, Samsara, UiPath og Planet Labs.
PMINDI
Ugen bød som nævnt på store fald i aktier. PMINDI er nu oppe med 4,4% i år og 22% siden starten for et lille år siden. Her vores tanker om investeringscasen for tech lige nu er følgende:
- Man skal undgå index eller indeksfonde på både kort og langt sigt.
- Small og midcap tech ser sindssygt interessant ud på langt sigt.
- Stockpicking er vigtigt.
1. Undgå index og indeksfonde på kort og langt sigt.
Teknologilederne som NVIDIA og Broadcom vejer tungt i indeks og har ledet det seneste rally. Disse virksomheder er nu meget højt prissat og derfor ser vi ikke rigtig mulighed for et stort rally i indeks på kort sigt.
På længere sigt ser vi en stor risiko for at prissætningen på BigTech vil falde fordi disse virksomheder skifter fra forretningsmodeller som internetreklamer og software, som har zero marginal costs og dermed høje marginaler, til AI-services, som endnu er sub scale og som heller ikke har zero marginal costs.
Resultatet er at de indekstunge selskaber vil have strukturel modvind i de kommende år på grund af teknologiskiftet fra internet til AI.
2. Small og midcap ser sindsssygt interessant ud på langt sigt.
Vi har skrevet en del om hvordan small og midcap tech outperformer på langt sigt, som denne graf viser:
Vi har også skrevet om hvordan small og midcap tech trods deres historiske overperformance lige nu handler på et meget billigt niveau. Sammenhold dette med at udviklingen i digitale forretningsmodeller kommer til at blive accelereret af AI, så mener vi at 2024 vil vise sig at være et attraktivt entry point i small og midcap tech for langsigtede investorer.
3. Stockpicking er vigtigt
Bliver AI bliver en rygvind for de virksomheder vi investerer i, eller er AI starten på slutningen for virksomhederne. Det er det allervigtigste for investorer at stille sig selv, hver gang man trykker på køb eller sælg knappen. Man kan ikke bruge historisk performance til særlig meget, fordi AI er et teknologisk skifte og bliver en teknologisk revolution, hvilket vil sige at AI kommer til at ændre måden vi lever på.
I NewDeal Invest bruger vi masser af tid på at lære at skelne AI-vindere fra AI-tabere.
Her er et par koncepter, som du kan overveje.
Digitale services ændrer sig til AI-services.
Det betyder at zero-marginal-costs forrretningsmodeller med tiden forsvinder. Derfor vil nogle virksomheders overskudsgrad forværres. Det gælder for eksempel Microsoft, Google, Amazon og Meta.
Det er omvendt gode nyheder for de virksomheder som leverer udstyret, for eksempel NVIDIA, Broadcom, Qualcomm, Marvell og mange andre.
AI kan erstatte mennesker.
Det er dårlige nyheder for software virksomheder, som lever af at gøre mennesker mere effektive, eksempler er Salesforce, Microsofts Excel, Hubspot og så videre.
Det er derimod gode nyheder for alle de nye virksomheder som kommer til at lave de AI-agents, som kan udføre disse funktioner.
DEN KOMMENDE UGE
Alles øjne på ECB
I den kommende uge får vi inflationstal, i form af CPI, fra hjemlige himmelstrøg i Danmark, men også fra en bred vifte af lande, bestående af Kina, Tyskland, Frankrig, Norge og ikke mindst USA, hvor det som altid er sidstnævnte der bliver kigget mest på når det kommer onsdag.
Den største begivenhed i den kommende uge er dog rentemødet i ECB på torsdag den 12. september, hvor vi finder ud af om de går med den sikre rentenedsættelse på 0,25% eller overrasker med det dobbelte. Overrasker de, vil det helt klart anspore den amerikanske centralbank til at gøre det samme ugen efter, hvilket som altid vil give store bevægelser på markederne.
Vi har igennem længere tid oplevet at rentesænkninger blev taget godt imod af rentemarkedet, men det er som om at frygten for recession er blevet større og at større rentenedsættelser end ventet, er negativt for aktieudviklingen – i hvert fald på den korte bane.
Regnskaber
I den kommende uge holder vi øje med regnskaberne fra Oracle mandag og Adobe torsdag.