UGENS UDVIKLING
Svækkelse af økonomien
Overskriften er klar svækkelse – Både på makroniveau og i nogle større virksomheders regnskaber, hvor vi har set store hug til Tesla og Google-moderselskabet Alphabet i denne uge.
Vi startede ellers positivt mandag, dagen efter Biden trak sig som præsidentkandidat. Måske fordi aktiemarkedet historisk har klaret sig bedst det første år efter en demokratisk præsident er valgt, særligt Nasdaq og Russel 2000. Olie-prisen, Energiaktier og industriaktier har historisk klaret sig godt ved Republikanske præsidenter pga. deregulering.
Indkøbschefer mere pessimistiske
PMI-tallet for Europa tirsdag viste nedgang i den private sektor – det laveste i 5 måneder. (45,6). PMI står for Purchasing Managers Index og er altså indkøbschefernes syn på fremtiden. Over 50 er fremgang, under 50 er tilbagegang.
Dette kunne også spores i flere europæiske regnskaber og særligt hos de virksomheder, der producerer ting vi godt kan udskyde eller helt undvære. F.eks. så vi LVMH, som aflagde regnskab onsdag, og fortalte om en svagere forbruger i alle lande. Dog med undtagelse af Japan, hvor Kineserne køber ind i billigt ind pga. den svage JPY. Derfor blev LVMH da også straffet med et 5% fald på dagen og er nu faldet ca. 20% fra toppen for 3 mdr. siden da den var Europas største børsnoterede selskab, målt på markedsværdi.
Samme dag fik vi bekræftet tendensen fra den anden side af atlanten, hvor PMI fra USAs industri kom ud på 49,5, altså noget under de forventede 51,6.
I kombination med de svagere arbejdsløshedstal på det seneste, bringer det tvivl om sundhedstilstanden af amerikansk økonomi, Måske meget godt illustreret ved tidligere FED præsident fra New York, Dudley, som tidligere har været en vaskeægte ”higher-for-longer-høg”, har været ude offentligt og opfordre til rentenedsættelse allerede på rentemødet i næste uge. Det ligner altså en 100% rentenedsættelse til september, hvis ikke altså den kommer tidligere endnu…
Modarbejdende instanser
Der er igennem de sidste par år blevet snakket rigtig meget om at ”recessionen kommer”. Efter lang tids venten blev historien til, at det nok blev en blød landing i økonomien, imens vi i foråret har været i tvivl om der overhovedet kom en landing. Der er naturligvis mange grunde til, at recessionen ikke er kommet, endnu, men Professor Nouriel Roubini, der tidligere har været ansat i US Treasury, har udgivet et skriv sammen med Steve Miran, hvor de argumenterer for at US. Treasury og FED har modarbejdet hinanden i FEDs kamp mod inflationen.
Imens Fed udstikker renten og har til formål at sikre en stabil økonomi med lav inflation, er det US Treasurys opgave at udstede obligationer til at dække USA budgetunderskud på de offentlige budgetter, eller opkøbe obligationer ved overskud, hvis det nogensinde skulle ske igen. Normalt udsteder US Treasury obligationer nogenlunde ligeligt fordelt på korte, mellemlange og lange løbetider, men de to professorer argumenterer for at US treasurys udstedelse af gæld over en periode har manipuleret den 10-årige rente lavere og dermed modarbejdet FEDs rentestigninger. De har regnet sig frem til at det svarer til ca. 0,5% lavere 10-årige renter, hvilket ville have en effekt på økonomen svarende til en rentenedsættelse fra FED på næsten 2%.
Det er ikke ubetydeligt og kan meget vel have enten afblæst eller udskudt recessionen, hvilket i sig selv er en god ting – men kun hvis inflationen fortsætter ned og bliver nede.
Regnskaber fra Big-tech skuffede
De to mest væsentlige regnskaber i sidste uge – Tesla og Alphabet – rapporterede deres kvartalsregnskab tirsdag efter markedets lukning.
Tesla: På trods af en stigning i omsætningen viste Teslas regnskab pressede profitmarginer, hvilket vækker bekymring om fremtidig rentabilitet. Indtjening per aktie levede ikke op til forventningerne, og forsinkelsen af præsentationen af robotaxien samt manglende nyheder om AI-fremskridt fik aktien til at falde med 12% i eftermarkedet. På en mere positiv note, fylder energy storage nu ca. 20% af deres forretning, hvilket vi synes er meget positivt for at Tesla kan blive set som andet end en bilproducent.
Alphabet: Google-moderselskabet, Alphabet, steg oprindeligt med 2,5%, da indtjening pr. aktie og omsætning oversteg forventningerne. Dog resulterede en skuffelse i YouTube-annonceindtægter og høje udgifter til AI-projekter, der ikke ser ud til at generere indtægter endnu, i at aktien vendte kurs og faldt med 5% i eftermarkedet.
Begge regnskaber faldt på ingen måde igennem, men faldene vidner om, at der virkeligt skal nogle gedigne positive overraskelser på bordet for yderligere stigninger i de helt store techaktier.
Stærk afslutning på ugen
BNP- tallet fra USA kom dog stærkt ud torsdag aften, dansk tid, og landede på 2,8%. Altså dobbelt så højt som første kvartal og pænt over analytikernes forventninger om 1,9% stigning. Det gav pæne stigninger til Energiaktier, Banker og ikke mindst de mindre selskaber fra Russel 2000, som steg 1,3%. Det betyder at Russel 2000 har outperfomet S&P500 med massive 12,7 procentpoint over de sidste 12 dage – Det er aldrig set vildere.
Vi sluttede ugen af fredag med ugens vigtigste makronøgletal, PCE (Personal Consumption Expenditures) inflationstal, som satte skub i markedet endnu engang, da det bekræftede den nedadgående trend i inflationen som vi har set i CPI. PCE er FEDs foretrukne inflationstal, fremfor CPI, da den giver et bedre billede af, hvad forbrugeren rent faktisk køber. Er ris f.eks. blevet dyrt, køber vi i stedet pasta, hvilket så vejer tungere i PCE og derved giver et mere retvisende billede af forbrugernes økonomi, i hvert fald ifølge FED.
PMINDI
Ingen overraskelser gemt i regnskaberne
PMINDI er i denne uge faldet med 1% mod Nasdaq fald på 2,3%.
Regnskaberne i denne uge var uden overraskelser. Når faldende i BigTech og Chipsektoren fortsatte skyldes det pendulet vi talte om i sidste uge. I lang tid har den vindende handel været “køb MAG7 og chipindustrien”. Googles regnskab understøttede ikke denne handel mere og pendulet er begyndt at svinge den anden vej. Markedet sælger derfor nu MAG7 og chipindustrien, hvorfor Nasdaq og SP500 falder.
Vi ledte i ugen efter tegn til en bund for chips til industri og bilbranchen. Disse sektorer ser stadig svage ud, hvilket betød fald i disse sektorer. Vi har kun små positioner i selskaberne, som Infinion, Texas Instruments, STMicro og ON Semi, og vi holder et skarpt øje for at kunne supplere op og være tungt investeret, når disse brancher vender opad. Lige nu håber vi på at brancherne falder endnu dybere, fordi det vil give mulighed for at bygge solide positioner til meget attraktive kurser.
Er AI-trenden død?
I sidste uge beskrev vi, hvordan politiske udtalelser lagde pres på semiconductorindustrien. I denne uge genoptog de ledende chipsectoraktier faldende efter at Google og Tesla kom med regnskab. Google’s CEO, Sundar Pichai, talte faktisk om at han anså underinvestering i AI infrastruktur som meget mere risikabelt end overinvestering. Således talte han for at investereringerne i AI infrastruktur vil blive holdt på et højt niveau. Dette er også vores overbevisning.
I NewDeal Invest køber vi helst, det som er upopulært og sælger det, som er populært. Det betyder, at vi nu er undervægtet MAG7 og chipindustrien og overvægtet small og midcaptech.
Hvordan er det så gået small og midcaptech? Hvad er potentialet. I denne figur vises et techindex bestående af small og midcap cloudtech virksomheder, Bessemer Venture Partners Cloud Index. Dette indeks giver et godt billeder af hvad vi kan forvente.
På det første billede ses at unge tech virksomheder outperformer Nasdaq ret solidt på den lange bane.
Konklusionen er meget vigtig: Den type aktier, som normalt er en langt bedre investering end Nasdaq har markedet valgt at vrænge på næsen af i 3 år og i stedet koncentrere sig i den type aktier, som klarer sig næstbedst (BigTech). Sektorrotationen ind i Small og Midcap vil altså være ind et undervurderet aktiv med et kæmpe potentiale og NewDeal Invest har altså sadlet op og sidder klar på en tyr bestående af en bred diversificeret small og midcap tech portefølje.
Når rotationen kommer, så stiger kurserne, og markedet bliver så positiv overfor aktierne som stiger, og derfor stiger de endnu mere.
Hør en dybere forklaring i Aktieuniverset i denne uge:
Vi elsker udsving i langsigtede vindere
Når der kommer regnskaber, så bliver markedet sikker på sidste kvartals resultater og får en guidance fra virksomheden på næste kvartal. Det giver justeringer i prisen på virksomhederne, fordi modelleringen i DCF modeller tager udgangspunkt i de nyeste regnskabstal og virksomhedens guidance. De nyeste regnskabstal varierer altid. Nogle gange er de rigtig gode og nogle gange er de svage. Derfor bevæger kurserne på virksomhederne sig meget op og ned på selve regnskabsdagen. Det benytter vi i NewDeal Invest til at øge eller mindske vores positioner i de forskellige selskaber og på den måde skabe et lille ekstraafkast i porteføljerne.
DEN KOMMENDE UGE
Endnu en stor regnskabsuge
I næste uge kommer der masser af regnskaber. Blandt de store kommer der tal fra Microsoft, Meta, Apple, Amazon, Intel og Qualcom, som vi naturligvis følger med i.
Vi lytter dog endnu mere intenst til når der kommer friske tal fra Microstrategy, Snap, Coinbase, DraftKings, inTest, Marley Spoon, Block, Opendoor, Procore, Atlassian, Roku, Altair Engineering, Marathon Digital, GoDaddy, Roblox, Doordash, Mercado Libre, Arm Holdings, Lemonade, PayPal, Pinterest, AMD og SoFi, blot for at komme med et lille udpluk. Der er mange og det bliver helt vildt!
Vi glæder os til at høre om alle de spændende tiltag, som virksomhederne laver og vi glæder os til at lære hver enkel virksomhed endnu bedre at kende. Vi mener at rigtigt solidt kendskab til virksomhederne kommer ved at følge dem over lang tid og at det i sidste ende giver et bedre afkast på de selskaber, vi er investereret i.
Rentemøder verden over
På makrosiden får vi rentemøder i både USA og Japan på onsdag, imens Bank of England venter til torsdag. Der er ikke forventninger til rentenedsættelser i denne runde, men netop derfor ville en uventet rentenedsættelse sætte enormt skub i tingene.
Vi får også lov at høre hvad indkøbscheferne i Kina synes om det økonomiske billede i Kina, når de kommer med PMI-tal tirsdag, ligesom vi hører hvad indkøbscheferne i de amerikanske servicevirksomheder, Altså ikke produktionsvirksomheder, synes om den amerikanske økonomi. Spændende om det bekræfter svagheden på producentsiden eller om de fortsat går ramt forbi den nedgang vi har set i flere nøgletal, som f.eks. jobtallene, som vi slutter ugen af med fredag.