Spring til indhold

Uge 29 – Politisk og Teknologisk Storm

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Vilde udsving

Den forgangne uge tager i vores optik prisen som den vildeste uge i år. Den action, vi ikke fik fra den europæiske centralbank på deres rentemøde torsdag, fik vi i stedet fra den politiske scene. Ugen bød blandt andet på attentatforsøg på Donald Trump, et globalt IT-nedbrud hos Microsoft, modvind til semiconductors og Big Tech, men medvind til knapt så hidsigt prissatte aktier i stabilt forbrug, banker og ikke mindst small- og midcap.

Trump trækker fra

Vi oplevede i søndags et attentatforsøg mod Donald Trump, hvor en lille bevægelse med hovedet (eller Gud, hvis man spørger Trump selv) reddede Trumps liv. Paradoksalt nok kan dette, i kombination med en stigende skepsis omkring Bidens kandidatur, ende med at betyde, at han bliver præsident igen. I hvert fald steg sandsynligheden hos bookmakerne fra midt i 50’erne til 65 % lige efter attentatet, som det kan ses af grafen herunder. Søndag endte Biden også med at trække sig det kommende præsidentvalg, efter denne spændende udvikling viste at vicepræsident Kamala Harris, pludselig lå som demokraternes fortrukne kandidat.

At Trump trækker fra, har haft stor betydning for aktieudviklingen i løbet af ugen, hvor vi så de fleste store tech-bosser fra f.eks. Google, Microsoft, Amazon og Tesla udsende pressemeddelelser med medfølelse efter attentatforsøget. Det er, udover god etik og moral, også et godt taktisk træk, når man har med Donald Trump at gøre, som det kan være en rigtig god idé at være på god fod med.

Stor rotation fortsatte

Trumps politik, hvor USA altså kommer før alle andre, vil typisk være positivt for de lidt mindre amerikanske selskaber, som primært tjener deres penge på hjemmemarkedet. Sammen med en generel tro på en blød landing i USA med de gode inflationstal i sidste uge, kan det være én af forklaringerne på de voldsomme stigninger, vi har set i small- og midcap-segmentet de seneste 10 dage, hvor Russell 2000 er steget med små 10 %.

Nedsmeltning i Semiconductors

Selv semiconductor-sektoren blev påvirket af amerikansk politik, hvor der fandt en decideret nedsmeltning sted onsdag. Her faldt SOXX (en semiconductor ETF med 30 aktier) med over 8 % fra åbningen onsdag til luk fredag. Det er voldsomt. Midt på ugen var Trump ude med en skarp retorik på et af de få områder, hvor Trump og Biden faktisk er enige. De synes nemlig ikke, at handelsrestriktionerne over for Kina er stramme nok, idet Kina fortsat opruster deres chipproduktionsevne.

På grafikken fra 9. oktober til i dag ses SOXX (mint), NASDAQ (orange) og PMINDI.

Regnskaber fra ASML og TSMC

Netop den kinesiske oprustning af deres chipproduktionsevne sås tydeligt af ASML’s regnskabstal, hvor halvdelen af deres salg kommer fra Kina. Hvis USA forbyder salg af alt, hvad der indeholder amerikansk teknologi (IP) til Kina, som de har truet med, vil det potentielt betyde en halvering af ASML’s omsætning. Lignende tal vil kunne findes i hele semi cap-segmentet (de virksomheder, som producerer udstyr til chipproduktion).

Hos TSMC er truslerne mere håndgribelige, hvor Kinas raslen med sablen overfor Taiwan stadig spøger. Derudover vil den støtte, USA yder til chipindustrien på hjemmebane, betyde hårdere konkurrence. Vi tror ikke, at kineserne kører kampvognene i stilling til en erobring af Taiwan, og vi ser stadig et kæmpe behov for de chips, TSMC producerer. Så selvom vi har solgt ud i vores positioner efter flotte stigninger, vil faldene kurser betyde at vi køber igen.

Global IT-nedbrud

Fredag oplevede computersystemer verden over fejl efter en mislykket opdatering fra cybersecurityselskabet Crowdstrike, der gav nedbrud på dele af Microsofts systemer. Nedbruddet påvirkede virksomheder fra flyselskaber til banker og tv-stationer og forplantede sig efterfølgende til aktiemarkedet generelt og ikke mindst Crowdstrike, der faldt 11 % på dagen.

Årsagen til aktiemarkedets påvirkning var, at det gik op for aktørerne, hvor lidt der egentlig skal til, for at hele møllen går i stå. Når møllen går i stå, koster det rigtig mange penge, ligesom det koster penge at sikre sig imod fremtidige udfald og at have rette backupsystem. Det er, ironisk nok, med til at støtte selve investeringscasen i aktier som Crowdstrike, der jo netop lever af at løse et problem som dét, de blev ramt af her. Derfor har vi valgt at købe lidt ind i Crowdstrike, som vi ser som en fantastisk virksomhed, der har potentiale til at blive den største platform inden for cybersecurity. I PMINDI havde vi før udfaldet stort set ingen eksponering til Crowdstrike og valgte at opbygge en mindre position på den bedre prissætning.

PMINDI

Rally blev til opkøbsmuligheder

PMINDI er oppe med 1 % på en uge, hvor Nasdaq er nede med 3 %. I alt er PMINDI oppe med 36,72 % siden starten i efteråret 2023 og 14,81 % i år.

Ugen startede med voldsomt rally i small- og midcap-tech, mens onsdag og torsdag fald i de indekstunge tech-virksomheder også lagde en dæmper på festlighederne i small-cap-tech. PMINDI er investeret bredt i tech, så faldet sidst på ugen satte sig også i vores portefølje.

Vi ser disse negative dage og uger som kortsigtet gevinsthjemtagning og risikotilpasning hos investorerne, der har fået flotte afkast på de fleste af de ramte aktier. På den lange bane mener vi ikke, at der er ændret spor ved potentialet i aktierne. Vi ser det i stedet som gode købsmuligheder, hvor drawdowns giver os en mulighed for at skabe et ekstra godt resultat på den lange bane, ved at købe op op, når pessimismen og usikkerheden styrer markederne.

Hvor dyb bliver korrektionen?

Det nemme spørgsmål at besvare er, om efterspørgslen på AI-hardware vil falde. Svaret er tværtimod. AI skaber allerede betydelig værdi, og vi er kun i begyndelsen af et mangeårigt kapløb om at sikre en dominerende position på den næste teknologiske megaplatform, AI. Aktørerne i dette kapløb, som NVIDIA, Microsoft, Amazon, Google, Elon Musk, Meta og mange andre, har næsten ubegrænsede ressourcer og fuld forståelse for potentialet (dette er historisk set helt unikt). Derfor ser vi i NewDeal Invest en stigende efterspørgsel på AI og AI-infrastruktur fremadrettet. Langsigtet er der intet fundamentalt galt med investeringscasen.

Aktiemarkedet svinger imidlertid som et pendul, og når pendulet har svinget langt i én retning, øges risikoen dag for dag for en bevægelse den anden vej. Denne bevægelse er startet nu, og derfor oplever vi en periode med svaghed i semiconductor-segmentet af markedet. Det kan være ovre nu, men det kan også vare i måneder. Det betyder, at der i denne periode vil være flere sælgere end købere, og vi vil se faldende priser. Neutrale nyheder vil blive tolket negativt, og negative nyheder vil blive overfortolket. Vores vurdering er, at semiconductor-segmentet vil forblive dyrt til meget dyrt, fordi det er nemt at forudse langvarig vækst. Vi har allerede øget vores beholdning af semi-aktier en smule, men vi håber faktisk på en nedsmeltning i segmentet, da det vil give os en meget attraktiv investeringsmulighed.

En lille semi cap-virksomhed, AEHR Test Systems, kom med regnskab i ugen, og tallene var ikke imponerende, da de primært leverer testudstyr til siliciumkarbid-chipproducenter (brugt i elbiler). AEHR forklarer nu, at deres teknologi vil blive relevant for mange andre chip-segmenter, herunder memory, logic og GaN-segmenterne. Du kan høre mere om dette i podcasten Aktieuniverset, hvor vi også ser nærmere på GaN-chips og investeringsmulighederne inden for dette. Gallium Nitrit er et fremadstormende materiale til konstruktion af power-chips.

DEN KOMMENDE UGE

Stor Tech-uge

Næste uge er fortsat præget af sommerferiestemning, hvad angår økonomiske data fra de store økonomier. Fredag offentliggøres PCE Price Index i USA, hvilket vil bidrage til det samlede billede af inflationen, men ellers er det en stille uge.

I stærk modsætning til nøgletallenes sommerferie, vil indtjeningsrapporterne tage fart med en stor dag tirsdag den 23. juli, hvor vi får resultater fra blandt andre Google (Alphabet), Tesla, Microsoft og Visa.

Derudover følger vi med i aflæggelserne fra Snap, Spotify, Cadence, SK Hynix og KLA Corporation.

Vi er mest spændt på Texas Instruments (tirsdag), Silicon Labs, Tower Semiconductor og STMicro, fordi disse selskaber har været i cyklisk nedtur, og de kan være tæt på bunden.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0