Spring til indhold

Uge 8 – Den politiske verdensorden vendt på hovedet

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

I den forgangne uge har der været en bemærkelsesværdig mangel på store økonomiske begivenheder, men i stedet har politiske udviklinger domineret nyhedsstrømmen. Den mest markante nyhed er de tiltagende spændinger mellem USA og Rusland, som kan få betydning for krigen i Ukraine og Europas fremtidige strategier. I Danmark har regeringen oprettet en accelerationsfond for at sikre hurtige indkøb af militært udstyr, hvilket understreger det stigende fokus på forsvarsudgifter. På de finansielle markeder har aktiemarkederne overordnet set været relativt stabile med et lille plus i afkast de fleste steder. Dog skiller de kinesiske aktier sig endnu engang ud med et afkast på den gode side af 3%, godt trukket op af Alibabas stærke regnskabsaflæggelse.

Vender Europæisk økonomi mon snart?

Udover problemerne på den politiske scene har Europa igennem længere tid også haft det svært på den økonomiske front. Derfor er det altid interessant at se, hvad de europæiske indkøbschefer mener om den fremtidige vækst. PMI-tallene, også kendt som erhvervsledertilliden, blev derfor fulgt med spænding, da de blev offentliggjort i sidste uge. De viste generelt en lidt svagere udvikling end forventet, men lå stadig over 50 samlet set, hvilket indikerer svag vækst. Der er dog forskelle mellem landene, hvor især servicesektoren i Frankrig og fremstillingssektoren i Tyskland kæmper.

Ny verdensorden tvinger Europa ud af startblokken

Generelt virker det dog som om, at der vejres morgenluft med små positive overraskelser i andre nøgletal, hvilket kan give anledning til en smule optimisme for den europæiske økonomi. For eksempel har nogle af virksomhederne, der producerer chips til bilindustrien, haft en god uge.

Hvis man tager de positive briller på, kan al den virak, der skabes i kølvandet på Trumps gøren og laden, tvinge europæerne til at handle og skabe nye alliancer. Blandt andet forlyder det, at Europa er i færd med at knytte tættere bånd til Indien.

Du kan høre mere om dette i denne uges udgave af Aktieuniverset, hvor CEO og founder af COBO Consult, Kunal Singla, giver indsigt i det indiske marked og den teknologiske udvikling i landet.

Det vigtigste tyske valg i mands minde

Tyskland står over for et vigtigt valg, som kan få stor betydning for den europæiske økonomi. Valget fandt sted søndag og resulterede i en sejr til den konservative Friedrich Merz samt stor fremgang for partiet yderst til højre, Alternative für Deutschland (AfD), der omtrent fordoblede sin stemmeandel. Samlet set har tyskerne dermed rykket forbundsrepublikkens politiske tyngdepunkt et godt stykke mod højre.

Den kommende tyske regering vil spille en central rolle i at lede Europa og håndtere forsvarsudgifterne. Der er bekymringer om, hvordan disse udgifter skal finansieres, især i lande med allerede høje budgetunderskud. Diskussionen om fælles finansiering og EU-obligationer er blevet mere relevant, da mange lande kæmper med gældsproblemer. Det er afgørende, at den nye tyske regering er villig til at tage ansvar for at styrke den europæiske økonomi og deltage aktivt i politiske forhandlinger.

I første omgang bliver det dog væsentligt, at regeringsdannelsen ikke trækker lige så længe ud som tidligere. Merz står over for en stor opgave.

Den nye tyske kansler, Friedrich Merz.

Volatil uge på regnskabsfronten

Hvis vi dykker ned fra makroøkonomien til selskabsniveau, har det været en yderst volatil uge blandt vores fulgte selskaber med alt fra +20% på Alibaba til -20% på Nu Holdings. I denne uges udgave af Aktieuniverset kan du, som altid også høre vores take på ugens regnskabsaflæggelser:

  • Gravity ($GRVY)
  • Arista Networks ($ANET)
  • Cadence ($CDNS)
  • Klaviyo ($KVYO)
  • Toast ($TOST)
  • Grab ($GRAB)
  • Alibaba ($BABA)
  • Unity ($U)
  • Nubank ($NU)
  • Mercado Libre ($MELI)

PMINDI

PMINDI lukkede ugen i kurs 150,7. Inklusive udbytter er performance:

PeriodeAfkast
År til dato11,1%
Siden lancering91,7%
Gennemsnitlige månedlige afkast siden start3,9%

VIGTIGT – DISCLAIMER: 

Det er meget vigtigt, at du som investor forstår, at teknologiaktier kommer med store nedture når markedet bliver pessimistisk. Vores type aktier faldt således 70% i 2000-2002, i 2008 og i 2022. Vi mener at teknologiaktier skaber et langsigtet merafkast, men man skal tilrettelægge sin investering, så man kan tåle nedturene.

Debat leder til reflektion

Der er rigtig god debat om teknologiaktierne inde på Aktieuniversets Facebookgruppe og selvfølgelig meget snak om Hims & Hers da kursen stormer op og ned. Andre omdiskuterede aktier er Palantir og Carvana. Specielt én debat gav mig rigtig god refleksion.

Det var i en tråd som handlede om kinesiske teknologiaktier. Jeg skrev:

“Jeg tror primært at man skal eje AI-aktier og Amerikanske techaktier de næste 10-20 år og jeg er egentlig ikke interesseret i at eje Kinesiske aktier langsigtet. Men pessimismen var i 2024 så stor vedrørende Kina, at jeg synes det gav mening at købe lidt Kinaaktier mest fordi diversifikationen i sig gavner (hvilket vi jo ser nu, hvor Kinaaktier kører modsat resten).”

Jeg fik følgende svar:

”Svært at være uenig i den overordnede analyse. Omend det hele er lidt “up in the air” og usikkert pt.”

Jeg kom til at tænke over ordet “analyse” og kom til at overveje hvor meget analyser egentlig er værd i en situation som nu. I som følger dette ugebrev og lytter til Aktieuniverset kender baggrunden for ‘analysen’:

1. Vi skal investere i AI, fordi det bliver de bærende teknologi og vi kradser endnu kun i overfladen. Det er som at investere i Intel, Micron, Microsoft, AMD og lignende i 1980.

2. Vi skal investere i amerikansk teknologi, fordi USAs satsning på AI infrastruktur og udvikling kommer til at samme effekt som Apolloprojektet gennem 1960erne. Der bliver skabt en teknologisk boble som, modsat en finansiel boble, er positiv for investorerne. Vi har nu simpelthen mulighed for at investere i en boble, som formentlig kommer til at vare adskillige årtier.

I NewDeal Invest gør vi det derfor simpelt og investerer langsigtet i AI og amerikansk teknologi især. Dernæst diversificerer vi alt det vi kan blandt andet på brancher og geografier og sidst men ikke mindst går vi rigtig meget op i at nørde i forvaltningsprocessen, hvilket vi mener er årsagen til at vi overperformer med ca. 20% de sidste løbende 12 måneder (PMINDIs afkast er 60% sidste 12 måneder)

For mig føles det ikke som en analyse, men blot som en ret logisk konsekvens af det som man observerer når man ser på verden med teknologibrillerne på. Jeg tror i øvrigt mere og mere på, at det er teknologi som driver økonomierne, det vil sige skaber vækst i samfundene. Meget mere om det senere på året.

Dernæst bliver der kommenteret at det hele er lidt ‘up in the air’. Det kan jeg rigtig godt være enig i, hvis man er kortsigtet investor, så er det godt nok svært at finde ud af. Det handler om hvad Trump gør og hvad bliver reaktionen fra resten af verden. Men ikke nok med det, så er der en række dygtige mennesker, som vil sige at verdensøkonomierne lider skade og andre dygtige mennesker vil sige, at det er godt for verdensøkonomien. Vi skal altså navigere i to sæt holdninger og samtidig vil der kvartaler til år før vi ser den endelige effekt af de politiske tiltag som effektueres. Derfor er det ikke nok som investor at gætte, hvad der sker, vi skal gætte på hvad aktiemarkederne tror der sker.

På kort sigt aner jeg ikke hvor aktiemarkederne skal hen. Jeg mener også at det er umuligt at forudsige. Jeg mener også at det er spild af energi at lave lange analyser på, fordi det bliver et gæt, eller i denne tid måske mere en værdibaseret holdning.

Jeg mener at man skal investere i amerikansk teknologi og fokusere på AI. Dernæst skal man tænke ind i sin portefølje, at der over de næste 20 år kommer en 70% nedtur, et par 50% nedture og adskillige 30% nedture i teknologiaktier, fordi et stort potentiale også medfører stor volatilitet.

Det gode ved at holde visse analyser simple er at man har masser af tid til andre ting. I vores tilfælde bruger vi tiden på at følge med i teknologi. Hvis du vil med på den vidensrejse så husk at følge med i Aktieuniverset.

Carvana regnskab

Carvana leverede et rigtig godt regnskab, men markedet reagerede negativt på det faldende overskud pr. bil og sendte aktien ned. Investorer frygter, at Carvanas forretningsmodel ikke vil være profitabel, når væksten accelererer. Dog er Q4 altid et svagt kvartal på denne parameter, da virksomheden øger sit lager op mod Q1, hvor salget typisk er højt.

Carvana har stort fokus på at styrke sin balance. Derfor solgte virksomheden for 900 mio. dollars aktier i markedet for at forbedre sin kreditværdighed og opnå en Investment Grade-rating (fra junk bonds eller high yield). Målet er at sikre så lave finansieringsomkostninger som muligt, da kapitalomkostninger bliver en afgørende faktor for Carvanas fremtidige vækst.

Hvorfor er dette så vigtigt? Carvana har i dag kun 1 % af det amerikanske brugtbilsmarked, men sigter sandsynligvis mod at øge sin markedsandel til mindst 20 % over de næste 5-10 år. Dette kræver en 20-dobling af både antallet af biler i ejerskab og logistiknetværket samt en 7-dobling af de fysiske faciliteter til klargøring og opbevaring af bilerne. En så massiv ekspansion er ekstremt kapitalkrævende, hvilket gør prisen på kapital til en af de vigtigste omkostningsfaktorer for Carvana fremadrettet.

Det unikke ved Carvana er, at det reelt er et monopol, der endnu ikke har opnået en stor markedsandel. Virksomheden vokser med 50 % årligt, er langt mere profitabel pr. bil end konkurrenterne, og dens forretningsmodel er svær at kopiere på grund af de høje kapitalkrav til opstart.

Den høje profitabilitet skal i de kommende år udnyttes til at vækste så kosteffektivt som muligt.

DEN KOMMENDE UGE

Inflationsuge

Det bliver en vaskeægte inflationsuge i næste uge, hvor vi både får CPI for euroområdet mandag, CPI fra Japan tirsdag og endelig PCE – The Feds foretrukne inflationsmetrik – på fredag.

Der er en stigende bekymring for inflationen i Europa, hvilket kan påvirke rentepolitikken. ECB har indikeret, at de vil stræbe efter neutrale renter, men hvis inflationen stiger, kan det føre til hurtigere renteforhøjelser.

For investorer bliver det vigtigt at følge de kommende nøgletal, herunder tyske inflationstal og amerikanske forbrugerpriser, da disse kan give indsigt i den økonomiske udvikling og potentielle ændringer i rentepolitikken.

Regnskaber

På regnskabssiden følger vi spændte med når vi får regnskaber fra:

Mandag: Hims & Hers

Tirsdag: Instacart, Caupang, Lemonade, ASM, Root, Snowflake, Auto1 og NVIDIA

Torsdag: Dell, Opendoor, Rocket Lab, Soundhound og dLocal

Fredag: FuboTV

Vi nørder videre, hav en god uge og tak fordi du læste med!

Dette er markedsføring for NewDeal Invest. Investeringsstilen henvender sig til investorer med en høj risikoprofil og langsigtet investeringshorisont, og historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. De aktier, som NewDeal Invest investerer i, er mere volatile end det brede aktiemarked, og svinger derfor mere både op og ned. NewDeal Invest yder ikke investeringsrådgivning, og alle investeringsbeslutninger træffes af dig selv. Ingen informationer fra NewDeal Invest bør betragtes som anbefalinger. Kortsigtede investeringer, med en tidshorisont på 3 år eller mindre, frarådes både i NewDeal Invest, PMINDI og i de aktier der omtales. Se relevante risikofaktorer på https://newdealinvest.dk/ og https://newdealinvest.dk/pmindi/, samt fondenes PRIIP-KID dokumenter, der findes nederst på hjemmesiden.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0