Spring til indhold

Uge 50 – Kinesisk gearskifte og kvantespring hos Alphabet

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Tilbagegang på aktierne og ventet rentesænkning

I denne uge var fokus især rettet mod Europa, hvor ECB, helt som ventet, satte renten ned til 3% – altså med 0,25%. De signalerede samtidigt, at der var udsigt til flere rentesænkninger i det nye år, hvilket vidner om at centralbanken ser manglende økonomisk vækst som en større trussel end stigende inflation.

Aktiemarkederne har haft en halvsløv uge, hvor S&P500 og den tyske Dax endte omkring et rundt nul imens Nasdaq steg en lille procent. Samtidigt så vi en stigning i de lange renter og en stigende dollar.

Styrket Dollar

Dollaren er styrket ret markant efter valget af Trump. Det skyldes primært renteforskellen mellem de amerikanske renter og de europæiske, hvor man, helt simpelt, får en lidt højere rente for at købe dollars end ved at købe Euro. Eller rettere, er der forskel på forventningerne til renteudviklingen i de to centralbanker i mellem. I starten af august var der for eksempel forventning om, at de amerikanske renter skulle kraftigt ned og der var på et tidspunkt indregnet mere end 6 rentefald i USA. I Europa var der dengang også udsigt til rentesænkninger, hvor der var indpriset en rente på omkring 2%.

Siden da har vi så fået en række nøgletal fra begge regioner, som er løbet i hver sin retning. I USA har vi set Trump indgyde fornyet optimisme med sine politiske mål om skattesænkninger og deregulering, hvilket har ændret renteforventningerne til et højere niveau end tidligere. Det betyder at investorerne lige nu foretrækker at placere pengene i USD, fordi de har en tro på at de bliver betalt en højere rente her end i EUR.

Kina svarer igen på tariffer

Denne uge har kinesiske myndigheder overrasket markedet ved at annoncere et skifte til en “moderat lempelig” pengepolitik – den første ændring af pengepolitikken i 14 år. Beslutningen understreger, hvor alvorlige de økonomiske udfordringer er for landet. Blandt de foreslåede tiltag er et større opkøb af statsobligationer fra centralbanken, mere markante rentenedsættelser og lavere reservekrav for banker. Samtidig kan denne økonomiske stimulans være afgørende for at imødegå de amerikanske toldtrusler i 2025. For med de bemeldte ændringer, vil vi se den kinesiske valuta, Yuan, falde overfor USD, hvilket vil gøre de kinesiske importvarer billigere for amerikanerne, hvilket ”æder” toldstigningen.

Alphabet når rekordhøjde

Alphabet, der som bekendt står bag Google, steg til et rekordhøjt niveau onsdag efter to dage med positive nyheder. Mandag aften præsenterede virksomheden sin nye Willow-chip, et vigtigt gennembrud inden for kvantecomputing. Willow kan foretage beregninger på få minutter, som vil tage vores kraftigste computere i dag længere end universet har eksisteret. Ja, det lyder vanvittigt i dag og der går også en god del år inden det kan bruges til noget som helst kommercielt, men det bekræfter at Alphabet i den grad er med i computerkraft-kapløbet. Onsdag kom så den anden gode nyhed, hvor Alphabet annoncerede Gemini 2.0, den nyeste opgradering af virksomhedens AI-platform, hvilket yderligere løftede aktiekursen. Gemini 2.0 bliver ligeledes grundstenen i Android XR, der er en ny platform skabt til at konkurrere med Apple‘s VisionOS.

Husk at lytte til Aktieuniverset, hvis du vil høre mere om kvantespringet og andre spændende emner, som f.eks. digitale tvillinger og space tech.

PMINDI

PMINDI oppe med 52% i år og 78% siden start.

Således var denne uge lidt nedad kursmæssigt. Det skyldes at de lidt yngre teknologivirksomheder korrigerer oven på de store stigninger efter valget af Trump.

Porteføljens drivanker i efteråret er dog semiconductorindustrien generelt. Så trods den gode kursudvikling er der faktisk et stort segment i porteføljen, som ikke har performet ret godt, nemlig den del af semiconductorindustrien, som ikke har med datacentre og AI at gøre. Markedet er forsigtigt med at hoppe ombord her indtil Trump er kommet på plads og vi ser, hvad det betyder for handelsrelationerne med Kina. Store dele af semiconductorindustrien har Kina som en betydelig del af omsætningen og derfor er USA-Kina relationen en kortsigtet risiko. Zoomer man ud, så kommer ikke-AI delen af chipsektoren dog til at vokse rigtig meget i meget lang tid fremover, netop på grund af AI. Der skal chip i de sensorer som samler data i biler, industri og så videre og der chips i de applikationer vi mennesker bruger i vores dagligdag og i fremtiden bliver alle disse chips væsentligt mere avancerede, det vil sige med meget mere chipindhold. Det er denne del af porteføljen som (forhåbentlig) vil sikre porteføljen fremgang i 2025, derfor udnytter vi stille og roligt svagheden til at akkumulere aktier i dette segment af chip industrien, så vi er rigtigt positioneret fremadrettet.

Datacenter værdikæden er derimod et godstog i fart

I sidste uge skrev vi “Regnskaberne fra Credo Technology og Marvell afslutter en række af regnskaber, som altså tyder på at der er fuldt skrald på datacenterudbygningen. Vi har i dette nyhedsbrev flere gange skrevet om at bekymringen for manglende efterspørgsel på datacentre var misforstået“.

I denne uge kom Broadcom med et regnskab som bød på 150% vækst i omsætningen i den del af deres virksomhed som har med AI at gøre og CEO Hock Tan siger “our opportunity over the next 3 years in AI as massive”. Broadcom (og Marvell) er vigtige samarbejdspartnere for BigTech i deres bestræbelser på at lave eget “custom silicon”, hvilket betyder deres egne specialdesignede chips. Derudover er både Broadcom og Marvell Technologies ledende i produktionen af hardware og sofware til at skabe datatransmission til og fra datacentre, samt internt i datacentre.

Hock Tan forklarede at når antallet af XPUer i en cluster stiger, så stiger forbruget af udstyr til at forbinde XPUerne eksponentielt. I PMINDI er vi godt investeret i hele værdikæden til datacenterproduktion og vi køber løbende på kurs dippene for de faktisk rigtig mange penge, som strømmer ind i PMINDI, som efterhånden har ca. en kvart milliard under forvaltning. 

SpaceTech accelerer med AI. 

Der var regnskab fra Planet Labs, En af vores SpaceTech aktier. Det er virkelig en spændende sektor at følge. Accelereret compute og AI giver pludselig mulighed for til lave omkostninger at skabe værdi ud af alle de data, som kan samles gratis i rummet. Det er meget tidligt i udrulningen af spacetech’s forretningsmodeller og vi er i den tidlige adoptionsfase. I PMINDI har vi den luksus at kunne lave mange små langsigtede investeringer og på den måde holde den virksomhedsspecifikke risiko på et meget begrænset niveau. 

Selvkørende teknologi viser tænder lige nu

Tesla brager op og Google med Waymo er i all time high. Begge formentlig på grund af markedets accept af og fokus på selvkørende teknologi i fremtiden.

I PMINDI er vi investeret i:

  • Tesla
  • Google (Waymo)
  • Ambarella (intelligente sensorer)
  • Amazon
  • Baidu
  • Aura
  • Uber
  • Mobileye
  • Pony.ai
  • Qualcomm
  • WeRide

Herudover semiconductorselskaber, som laver sensorer og strømstyringschips til biler. 

Jeg ser en god mulighed for at aktiemarkedet vil interessere sig rigtig meget for selvkørende teknologi det kommende år fordi vi nærmer os udrulningsfasen af teknologien. Kina har givet grønt lys til Baidus Apollo Go robotaxi-virksomhed som kører i Beijing, Shanghai, Guangzhou og Shenzhen og er under skalering i Wuhan.

WeRide og Uber er i samarbejde om udrulning emiraterne, Waymo er under udrulning på østkysten i USA og vi tænker at USA med den nye administration nok vil se mere positivt på videre udrulning af selvkørende teknologi.

Husk volatiliteten selvom fremtiden for tech virker meget lys

Selvom fremtiden på langt sigt er lys, kan den nære fremtid, som altid, kan gå begge veje. Husk at indenfor teknologi ser vi ind imellem brutale korrektioner. Vi skal helst planlægge at være købere og ikke sælgere når korrektionerne kommer.

DEN KOMMENDE UGE

Rentenedsættelse fra The Fed

Den opmærksomme læser vil hurtigt fange, at denne overskrift næsten er en tro kopi af sidste uges overskrift. Det eneste der er skiftet ud, er da også ECB med The Fed. Men udover at The Fed også kommer med en rentenedsættelse på deres rentemøde på onsdag, ophører ligheden da også de to centralbanker imellem.

Modsat Europa, hvor nøgletallene har skuffet, har vi siden The Fed rentenedsættelse i september på 0,5% fået flotte nøgletal fra den anden side af Atlanten. Dengang viste The Fed egen renteprognose at de ville sænke renten med 100 basispunkter, altså 1%-point, inden årets udgang samt at de ville sænke renten med yderligere 100 basispunkter i 2025, så renten ville lande på 3,5%. For at nå de 100 basispunkter i år, skal der derfor komme 0,25% på onsdagens møde, hvilket vi tror at de vil levere.

Kigger vi på 2025, ser det dog ikke ud til at de vil levere de forventede nedsættelser, simpelthen fordi økonomien har vist sig stærkere. På de økonomiske prognoser troede The Fed tilbage i september at væksten ville ligge på 2%, inflationen på 2,6% og at arbejdsløsheden ville stige til 4,4%. Her har vi i stedet set væksten vise sig at være en hel del bedre end spået i september, inflationen en spids højere og allervigtigst, har vi ikke set arbejdsløsheden stige nævneværdigt. Det betyder at man sandsynligvis vil se the Fed forvente max 50 basispunkter i 2025.

Regnskab fra Micron

I næste uge får vi et enkelt interessant regnskab, set med tech-briller; Micron Technologies, der aflægger for første kvartal 2025 den 18. december. Micron, der sammen med Samsung og SK Hynix, dominerer markedet for memorychips, forventes at fortsætte den gode trend fra sidste kvartal, hvor de slog markedets forventninger markant. Skulle de, mod forventning, levere en smule dårligere end markedets forventning, ser vi det som en klar mulighed for at samle op i aktien, da resultatet kan variere en del fra kvartal til kvartal, uden det betyder noget for den langsigtede case i HBM-chips til AI-applikationer.

Dette er markedsføring for NewDeal Invest. Investeringsstilen henvender sig til investorer med en høj risikoprofil og langsigtet investeringshorisont, og historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. De aktier, som NewDeal Invest investerer i, er mere volatile end det brede aktiemarked, og svinger derfor mere både op og ned. NewDeal Invest yder ikke investeringsrådgivning, og alle investeringsbeslutninger træffes af dig selv. Ingen informationer fra NewDeal Invest bør betragtes som anbefalinger. Kortsigtede investeringer, med en tidshorisont på 3 år eller mindre, frarådes både i NewDeal Invest, PMINDI og i de aktier der omtales. Se relevante risikofaktorer på https://newdealinvest.dk/ og https://newdealinvest.dk/pmindi/, samt fondenes PRIIP-KID dokumenter, der findes nederst på hjemmesiden.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0