Spring til indhold

Uge 24 – Nedtur i EU, optur i USA

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Den forløbne uge var endnu engang en spændende en af slagsen, hvor markedet kørte både kraftigt op og ned i takt med et par overraskelser på nøgletalsfronten. Som vi skrev i sidste uge, var det primært inflationstal fra USA, som denne gang overraskede med mindre stigninger end ventet. Det fik investorerne til at købe kraftigt ind i aktier, som endnu engang ramte nye rekorder onsdag før rentemødet i den amerikanske centralbank, FED. Årsagen var endnu engang stigende forhåbninger om flere gaver fra FED i form af rentenedsættelser i 2024.

Den var FED dog ikke helt med på, da de nogle timer senere holdt rentemøde. Her valgte de, helt i tråd med markedets og vores forventninger, at holde renten uændret. De indikerer kun én yderligere rentenedsættelse i 2024, men lagde til gengæld op til en række nedsættelser i 2025. Der er som bekendt længe til, og der kan ske meget i mellemtiden, hvilket måske bedst illustreres ved, at markedet forventede seks rentenedsættelser for få måneder siden, og nu kan vi kun se en enkelt i horisonten.

En lidt mere uventet udvikling i løbet af den forgangne uge var det relativt store fald på den franske børs på ca. 6 % samt de stigende renter på fransk statsgæld, der nu ligger på højeste niveau siden vi for syv år siden havde den seneste europæiske gældskrise.

I kølvandet på Europaparlamentsvalget i sidste uge, som gav stor fremgang til den yderste højrefløj, også i Frankrig, valgte præsident Macron at udskrive parlamentsvalg. Markedet frygter en større højredrejning i Frankrig, da det dels kan skabe større social uro, men også kan betyde tilbagerulning af nogle af de reformer, som er gennemført i de senere år. Blandt andet vil man gerne sætte pensionsalderen ned igen i Frankrig, hvilket er en betydelig post på nationalbudgettet, og som derfor igen vil øge gælden i forhold til bruttonationalproduktet (BNP).

Her er man ellers, med flere reformer, gået fra 114,9 % af BNP i 2020 til 110,6 % i 2023, hvilket man godt kan lide, når man investerer i franske statsobligationer, særligt når det kun er Grækenland, Italien og Portugal, der har større gæld end Frankrig. Ifølge ØMU-kriterierne, som er fastlagt i Maastricht-traktaten, må gælden under normale omstændigheder maksimalt udgøre 60 % af BNP. De 27 EU-lande havde ved udgangen af 2022 samlet set en gæld på 83,5 % af BNP, mens de 20 eurolande havde en gæld på 90,9 % af BNP. Til sammenligning er statsgælden i Danmark næsten halveret siden coronakrisen i 2020 og udgjorde 10,5 % af BNP ved udgangen af 2023, det laveste niveau siden 1977.

På regnskabssiden var regnskabet fra Broadcom det mest interessante i vores optik. Det var et meget stærkt regnskab, hvor især en meget vellykket integrering af VMware giver finansiel styrke, hvilket i øvrigt altid har været Broadcoms varemærke. Derudover var der solid vækst i AI-delen af virksomheden. Broadcom leverer de chips, der transporterer data inde i et datacenter og til og fra datacentre og slutbrugere. Broadcom hjælper også store virksomheder med at designe og projektere chips til accelereret compute. Derfor konkurrerer man såvel direkte med NVIDIAs eget netværkssetup, Infiniband, og desuden indirekte med NVIDIAs kerneforretning, nemlig GPU-chips. NVIDIAs styrke taget i betragtning var det overraskende at se, at Broadcom tilsyneladende klarer sig rigtig godt i denne konkurrence. Hvor vi i NewDeal Invest har haft svært ved at se AMD som en rigtig konkurrent til NVIDIA, så kunne Broadcom godt ligne en seriøs konkurrent på langt sigt. Vi holder desuden øje med Intels bestræbelser på igen at komme forrest teknologisk.

PMINDI – Semiconductoraktierne fortsætter op og stærk Apple præsentation

PMINDI er nu steget 31% siden starten den 9. oktober 2023.

Siden marts har udviklingen dog været sidelæns. Det giver muligheden for at noget godt er i vente. Årsagen er den faldende sandsynlighed for rentesænkninger, som har fået markedet til at søge mod mere modne og profitable teknologivirksomheder og fravælge de yngre teknologiselskaber, som ikke er så profitable. PMINDI-porteføljen består af de ledende teknologiselskaber indenfor AI, semiconduktorer, cybersecurity, SaaS, e-commerce og lignende. Dette er brancher som vil klare sig vildt godt fremover uanset hvad renten er. Så når de mindst modne af vores selskaber handles ned i markedet, føles det ligesom at trykke en katapult ned. Yngre tech selskaber outperformer nemlig de ældre som tiden går. Se grafen nedenfor, hvor kursgrafen er NASDAQ, mens de farvede linjer er eksempler på mindre tech-selskaber.

Apple præsenterede på deres World Wide Developer Conference deres produkt lineup for den kommende tid. Det var voldsomt stærkt. Sagt helt kort etablerer Apple sig som en AI aggregator. Telefonbogen var telefonnettets aggregator, Google var internettets aggregator og nu bliver iOS det sted forbrugere vil starte når de har brug for AI assistance. Iphonen bliver fundamentet i denne service. Styresystemet i iPhonen har rigtig meget data om ejeren af iPhonen og Apple Intelligence vil derfor kunne tilbyde den bedste AI løsning på det brugeren gerne vil opnå. Når telefonen ikke kan håndtere ejerens forespørgsel lokalt, hjælper telefonen med at bruge eksterne servere eller eksterne produkter, som for eksempel chatGPT. Alt imens Apple har styr på datasikkerheden. Hør mere om Apple WWDC i podcasten Aktieuniverset:

Elon Musk var sejrherre på Teslas årlige aktionærmøde. Det betyder for Tesla, at Elon Musks motivation til at drive værdiskabelsen inde i Tesla virker forstærket. Elon Musk er vor tids Thomas Edison, og derfor betyder dette også meget for den teknologiske udvikling af verden. Elon Musk talte i hans indlæg rigtig meget om Optimus, Teslas menneskelignende robot. Jensen Huang, CEO for NVIDIA, talte i sidste uge i hans keynote ved Computex-messen i Taiwan også meget om robotter. Vi ser i NewDeal Invest robotter og automatisering som den næste meget store trend. En trend, som accelereret compute præcis i disse år gør mulig.

DEN KOMMENDE UGE

I næste uge bliver der igen rigeligt at holde øje med. Mandag kommer den tyske ZEW, som er en spørgeskemaundersøgelse blandt Tysklands største institutionelle investorer og økonomer. De kommer med deres vurdering af Tysklands økonomiske situation, som den er pt., og deres forventninger til fremtiden.

Onsdag får vi CPI-inflationstal fra Storbritannien, hvor vi kigger efter, om de afspejler de amerikanske tal, som i den grad fangede markedets opmærksomhed i sidste uge. Bank of England vil også mødes torsdag for at tage beslutning om, renten skal sættes ned eller stå uændret.

Vi slutter ugen af med PMI-tal fra både EU og USA. PMI er producentpriserne, som virksomhederne køber ind til, og den deles typisk op i hhv. fremstilling og service. Her forventer markedet, at priserne i fremstillingssektoren er stort set uændrede, imens man håber på fald i servicesektoren. Servicesektoren ligger på et højere niveau end fremstillingssektoren, primært pga. stigende lønninger. En aftagende udvikling i servicesektoren vil derfor mindske sandsynligheden for stigende inflation på den lidt længere bane, da lønningerne i høj grad går til forbrug, især i USA.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0