Spring til indhold

Uge 32 – Turbulens skaber nye perspektiver

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Voldsomme bevægelser

Det har været en uge med voldsomme bevægelser på markederne. En række nøgletal hen i mod slutningen på ugen, fik frygten for en recession til at blusse op igen, hvilket vi skrev om i sidste uges nyhedsbrev. Panikken kulminerede mandag, hvor der var røde tal allevegne, men har så stille og roligt indhentet en del af det tabte i løbet af ugen. Allermest turbulent var det i Japan, hvor Nikkei225 faldt med 12,3% på én dag – det største daglige fald siden 1987 – men er endt ugen med et mindre minus på 1,5%.

At det netop er Japan, der blev hårdest ramt, skyldes at der har været nedlukning af lån i Japan ovenpå beslutningen fra den Japanske centralbank om at hæve renten i sidste uge. Årsagen er at mange investorer låner penge i lande, hvor renten er lav og investerer dem i lande, hvor renten, eller det forventede afkast, er højere – altså en såkaldt carry-trade. Da renten i Japan blev hævet, steg den Japanske Yen med små 7%, hvilket jo forøger gælden for investorerne samtidigt med en højere pris på renten. Det har medført at udlånerne, altså bankerne, ”kaldte deres marginer” – altså krævede flere penge fra lånerne til sikkerhed, hvilket tvang dem til at sælge f.eks. japanske og amerikanske aktier, som de havde købt for pengene.

Ugens fald synes umiddelbart en smule overgjort, bedømt på de nøgletal vi har set og med de nedlukkede carry-trades som en forklarende faktor. Men efter voldsomme stigninger i nogle sektorer, er det ikke unormalt at se både gevinsthjemtagning og tilpasning af risiko (rebalancering), der godt kan forstærke aktiebevægelserne på den korte bane. De hårdest ramte aktier har da også været indenfor hhv. Cyklisk forbrug og Tech, som samtidigt har været vinderne igennem et længere stykke tid. AI-temaet er der også blevet sat spørgsmålstegn ved hos mange investorer, som tvivler på at de store investeringer der gøres i AI-teknologi kan aflæses i omsætningen og på bundlinjen i de kommende år.

Positive regnskaber for andet kvartal

Vi har nu været igennem ca. 90% af regnskaberne i S&P500 og det generelle billede er, at de har overrasket lettere positivt på omsætningen og endnu mere på bundlinjen. Den store vinder på sektorniveau har været forsyningssektoren, der har leveret den største positive overraskelse på indtjeningssiden og som derfor også er blevet belønnet med de største aktiekursstigninger. Her spiller den globale elektrificering og stigningen i efterspørgslen efter elektricitet fra AI-datacentre, helt sikkert en rolle.

Som beskrevet længere oppe, har cyklisk forbrug og tech været de hårdest ramte sektorer i denne regnskabssæson. Det hænger helt naturligt sammen med, at det netop er disse to sektorer der har haft flest negative overraskelser på omsætning og indtjening – Det er bestemt også sværere at overraske positivt med de forventninger, der er til Tech, end det er for forsyningssektoren, der virkelig ikke har brillieret siden renterne begyndte at stige i foråret 2022.

PMINDI

Kortsigtede kursbevægelser ændrer ikke fremtidsmuligheder

I denne uge har over 30 af PMINDIs virksomheder leveret regnskab. Om de stiger eller falder på regnskabsdagen, afhænger af, om analytikerne har gættet for højt eller lavt (ikke af virksomhedens kvalitet), så der er altid virksomheder, som stiger meget, og virksomheder, som falder meget på regnskabsdagen.

Den generelle konklusion på denne regnskabssæson er, at teknologivirksomhederne gør det, som gør dem til en vildt god investering – nemlig at udvikle og innovere den næste generation af forretningsmodeller. Det er super spændende at høre ledelserne fortælle om deres virksomheder, det, de udvikler, og deres syn på verden og teknologi. Så virksomhederne gør altså det, de skal, og gør det generelt godt. Aktiemarkedet sender så prisen på teknologivirksomhederne op og ned på dagsbasis, ugebasis, månedsbasis og kvartalsbasis. For techinvestorerne gælder det om at købe, når prisen er lav, og enten holde på investeringen i mange år eller sælge, når prisen er høj, mere om det senere.

Forklaring på PMINDIs daglige kursudvikling

Her er en lille forklaring til jer, som måtte undre jer over PMINDIs dagkurser. I dansk dagtid beregner Fundmarket løbende den indre værdi af PMINDI, og dette styrer markedskursen. PMINDI er en bred teknologiinvestering, og det betyder, at over ¾ af porteføljen er noteret i USA. Inden USA åbner kl. 15.30 dansk tid, værdisættes de amerikanske aktier i porteføljen ud fra præmarkedet og futures. Så hvis Nasdaq futures er 1 % nede, vil Fundmarket sætte den indre værdi af de amerikanske aktier i porteføljen omkring 1 % lavere end deres værdi ved luk dagen før.

Når det danske aktiemarked lukker for handel, handles der videre i USA, og den indre værdi af de amerikanske og japanske aktier i porteføljen ændrer altså deres værdi, inden det danske marked åbner næste morgen.

Derfor vil I sommetider kunne opleve, at PMINDIs åbningsværdi kan være lidt svær at gennemskue.

Prisfluktuationer på tech

I sidste uge skrev vi, at tech skal købes, når frygten er størst. Det viste sig for nu at være i mandags. Vi mindede om dette på sociale medier i mandags. Motivationen for indlægget var udelukkende at minde om, at priserne på de ledende techvirksomheder var faldet meget, ikke at vi havde en idé om retningen på markedet.

Vi tror nemlig ikke på, at nogen/ret mange kan forudsige retningen på aktiemarkedet. Indimellem er der en eller anden, som forudsiger en eller flere markante bevægelser, men det at have en vedvarende edge i at kunne forudsige retningen på aktiemarkedet er noget andet, som vi ikke tror på, at nogen/ret mange har. Den retning vi tror på i NewDeal Invest er at en bred investering i AI, microchips, cloud, cybersecurity, e-commerce, fintec og så videre vil stige over tid, fordi verden digitaliseres. Så i NewDeal Invest forsøger vi IKKE at forudsige de her kortsigtede prisudsving. Vi investerer derimod i en bred vifte af teknologivirksomheder, og når vi synes, at aktiemarkedet virker irrationelt, det vil sige præget af grådighed eller frygt, så udnytter vi det. Nogen vil sige, at det er for svært, men prøv lige at se Arms kursudvikling siden IPO for mindre end et år siden.

I NewDeal Invest er vi meget bullish på Arm på lang sigt. Men når Arm fordobles i værdi uden, at den langsigtede investeringscase har ændret sig (her er vores techkompetencer essentielle), så er det ret logisk at tage gevinst. Når Arm senere falder næsten 50 % igen uden, at investeringscasen er forandret, så er det ret logisk at købe og så videre. Priserne topper, når optimismen er størst, og priserne bunder, når pessimismen er størst (eller når en masse har lånt yen og købt amerikansk tech og pludselig vil vikle sig ud af den handel på samme tid).

NewDeal Invest’s optimisme og pessimisme handler ikke om retningen på markedet, men om de langsigtede prospekter for virksomhederne, og netop vores andet perspektiv på aktierne giver os vores edge i NewDeal Invest, fordi vi kan tillade os at være optimistiske, når prisen på Arm er lav, og lidt pessimistiske, når prisen på Arm er høj.

Vi er optimistiske

Vores optimisme er høj på alle kategorier vi investerer aktivt på den lange bane. Optimismen bliver lige nu endnu højere på grund af prisudviklingen de seneste år, da de små af disse techvirksomheder er faldet meget i pris i 2022 og er endnu ikke kommet op igen.

På den korte bane bliver vi optimistiske på mikrochipsektoren, fordi den er faldet med 25-50 % over den sidste måned, og det repræsenterer et prismæssigt attraktivt entry point i forhold til for en måned siden.

DEN KOMMENDE UGE

Inflation tilbage i fokus

I næste uge, vil makroøkonomiske data være tilbage i fokus og vil endnu engang stå i inflationens tegn.

Vi starter dog tirsdag med ZEW-undersøgelsen, som er finansanalytikernes forventninger til økonomien i Europa. Forventningsindekset i ZEW har generelt været positivt i år, med undtagelse af et fald i juli. Økonomer forventer, at der vil være et yderligere fald i august-undersøgelsen, med et skøn på 35,0, ned fra 41,8 i juli, hvilket indikerer at vendingen i Europa lader vente lidt på sig.

Onsdag kommer der først inflationstal fra Storbritannien og Sverige, hvor man særligt hos sidstnævnte gerne vil have en lav inflation, så man kan komme til at sætte renten ned for de pressede svenske flexlåntagere.

Senere på dagen får vi så det mest interessante inflationstal fra USA, hvor sidste måneds lave inflation virkelig satte gang i markedet. De fleste forventer at den nedadgående trend fortsætter, men hvis inflationen overrasker og kommer ud højere end ventet, kan det betyde, at markedet mindsker forventningerne til store rentenedsættelser, som, alt andet lige, vil være negativt for tech-aktier.

Vi slutter ugen med BNP-tal fra Japan, hvor der har været en flot optur. Her vil vi kigge på om en svagere udvikling i økonomien vil tage lidt af presset på den Japanske Centralbank for at hæve renten yderligere og derved sætte gang i en ny runde nedlukning af carry-trades, som blandt andet finansieres ved salg af amerikanske tech-aktier – Ja sådan kan udviklingen i Japan lige pludseligt betyde en masse for udviklingen i Tech-aktier i USA.

Temperaturen på forbrugerne tages i næste ugers regnskaber

Med omkring 90% af regnskaberne fra S&P 500 i hus, er der lidt længere imellem tech-regnskaberne. Onsdag får vi dog én af de større tech-fisk i nettet fra Tencent, der som Kinas største teknologivirksomhed har stor betydning for både kinesiske aktier og tech-aktier generelt markeder.

Derudover får vi regnskaber fra en række forbrugsvirksomheder, som er med til at indikere hvordan forbrugeren, navnlig i USA, har det. Traditionelt set, har en svagere amerikansk forbruger været et af de større tegn på nedgang i økonomien, imens en stærk forbruger har kunne holde gang i hele verdens hjul.

Husk at lytte til denne uges udgave af Aktieuniverset for mere detaljerede overblik over tech-verdenen.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0