Spring til indhold

Uge 45 – En stor uge for tech-markedet

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

Vild uge!

Vi har lige haft en uge, der mildt sagt har rykket på markedet! Med det amerikanske præsidentvalg, rentejusteringer fra den amerikanske centralbank (The Fed) og en stribe interessante bevægelser på tech-aktierne, har markedet været alt andet end kedeligt.

Valgsejr til Trump skaber bølgegang på aktiemarkedet

Trump sejrede, og det samme gjorde det amerikanske aktiemarked. S&P 500 steg over ugen med 4,7%, Nasdaq med 6,5%, og der var også fremgang for små selskaber, hvor Russell 2000-indekset eksploderede med 8,75%, drevet af forventninger om nye skattelettelser og lettelser i regulering. Mange investorer håber, at Trump vil få flere amerikanske virksomheder hjem fra udlandet.

Tech og kryptoaktier vandt

Tesla-aktien tog et ordentligt hop på 15 %, og markedet ser ud til at have stor tiltro til, at Elon Musk vil drage fordel af Trumps sejr. Selvom Trump ikke er stor fan af elbiler og har lovet at skære i skattefordelene, tror investorerne, at Musk har sikret Tesla mod usikkerheder og kan få større reguleringsfrihed til at realisere sine planer om selvkørende robotaxi-flåder.

Palantir nåede nye højder denne uge, hvor aktiekursen ramte $57. Efter stærke kvartalstal og en opjustering i forventningerne til 2024 steg efterspørgslen markant. Selskabets AI-software er særligt eftertragtet af både amerikanske myndigheder og erhvervskunder, og det afspejles tydeligt i aktiekursen, som er steget med næsten 200% i år. Defense-kontrakter og store regeringsaftaler giver Palantir et solidt fundament, som giver en flot positiv bundlinie.

Bitcoin slog ny rekord med en kurs på $76.000, delvist drevet af forventningen om, at Trump vil indtage en mere kryptovenlig linje. Denne optimisme smittede også af aktier relateret til kryptomarkedet som Core Scientific, Galaxy Digital og Coinbase, hvor sidstnævnte steg med 22%.

Europa og den grønne omstilling tabte

I Europa steg risikoen for at den europæiske økonomi vil få det sværere med valget af Trump. De handelsrestriktioner som Trump flager for, vil betyde at konkurrenceevnen bliver svækket kraftigt. Det gælder især indenfor den grønne omstilling, hvor vi ikke skal forvente meget støtte fra Trump i de næste 4 år. Bidens Inflation Reduction Act, som netop skulle booste den grønne industri i USA bliver næppe rullet helt tilbage, men der vil sandsynligvis ske en omfordeling af nogle af midlerne og særligt fordi at Republikanerne fik flertal i begge kamre, kan Trump gennemføre de tiltag han har ført valgkamp på. Derfor så vi i den forgangne uge at de grønne aktier faldt tilbage, hvor f.ek.s iShares Clean Energy ETFen faldt med 5,5% og Vestas med hele 21% (nede med 50% i år).

Rentesænkning i USA

Midt i al valgvirakken fik vi også lige en rentesænkning på 0,25%, helt som ventet. Vi så at Jerome Powell, som formodentlig ikke er verdens største fan af Trump, være meget forsigtig i sine udmeldinger. Det giver også god mening at holde alle døre åbne og fortsætte ned af samme spor indtil der kommer ændringer i nøgletallene fra arbejdsmarkedet og inflationen. Trump indsættes først den 20. januar, så der er lidt tid til at følge udviklingen endnu og vi får formentlig endnu et hak på 0,25% til rentemødet i december.

Scholz har fyret sin finansminister

USA var ikke det eneste sted, hvor der var gang i den på den politiske scene. Samme dag som Trump blev valgt, havde den tyske kansler Olaf Scholz et sent møde med sin finansminister, Christian Lindner. Mødet førte til den tyske regerings fald dagen efter, på grund af uenighed om den økonomiske strategi, i Tysklands økonomiske krise. Scholz’ Socialdemokrater og De Grønne ønsker, ligesom både USA og de fleste andre Europæiske lande, at låne til at sætte gang i økonomien. Finansminister Christian Lindner nægtede at løsne “gældsbremsen” og foreslog i stedet skattelettelser til de rigeste og landets virksomheder, at skære i socialhjælp og slække på Tysklands meget ambitiøse og dyre mål om at være forrest i Europa i den grønne omstilling. Det fik Scholz til at fyre Lindner og hans parti, hvilket betyder at der ikke længere er flertal for regeringen. Derfor skal der være valg i Tyskland i starten af det nye år. Her håber man på en handlekraftig regering efterfølgende, som er i stand til at læse de problemer de står overfor, hvor for eksempel Europas forsvar nu anses som et europæisk ansvar, fremfor et amerikansk.

Masser af regnskaber

I denne uge var der endnu engang masser af Tech-regnskaber og vi havde vanen tro både op og nedture. Hør hvem der overraskede markedet i denne uges udgave af Aktieuniverset, hvor vi har følgende på programmet:

  • Block (SQ)
  • Pinterest (PINS)
  • Airbnb (ABNB)
  • Delivery Hero (DHER.DE)
  • Qualcomm (QCOM)
  • Arm (ARM)
  • MercadoLibre (MELI)
  • Coupang (CPNG)
  • WEBTOON (WBTN)
  • Unity (U)
  • AppLovin (APP)
  • Hims & Hers (HIMS)
  • Upstart (UPST)
  • Klaviyo (KVYO)
  • Cardlytics (CDLX)
  • Duolingo (DUOL)
  • Datadog (DDOG)
  • Five9 (FIVN)
  • BILL (BILL)
  • Cloudflare (NET)
  • Affirm (AFRM)

Lyt med her:

PMINDI

Voldsomt god uge

PMINDI er nu oppe med 35% i år og 58% siden start. Vi er suverænt den bedst performende investeringsforening af Nordnets 236 investeringsforeninger. PMINDI er en meget bred portefølje af de bedste teknologiselskaber i verden. Det vil sige, at de næstbedste teknologiselskaber og de selskaber, som ikke er teknologi er sorteret væk.

Et teknologiselskab er for os et selskab, som enten udvikler med revolutionerende teknologi, eller som har en ny værdiskabende proces i værdikæden (behøver ikke at være højteknologisk). Det sidste betyder, at vores porteføljer er meget diversificerede på tværs af mange sektorer og derfor tør jeg, Mads Christiansen, selv have alle mine opsparede midler i vores porteføljer, så jeg har i den grad hånden på kogepladen.

Performance i denne uge var voldsomt god dels da Trump vandt valget og dels da der er kommet en masse gode regnskaber. To eksempler på virksomheder med gode regnskaber i denne uge er AppLovin og Upstart, se graf.

AppLovin er oppe med 317% de sidste 3 måneder, Upstart med 142% og der er mange lignende eksempler fra vores investeringsunivers, fx. Carvana, Root, Palantir, RobinHood og så videre. Set fra min stol er der faktisk ikke noget, som materielt har forandret sig hos disse virksomheder over de sidste kvartaler eller år. Det er klart, at det går godt, men det er faktisk ikke overraskende, det har været oplagt længe, at det ville komme til at gå godt. Det overraskende er så at værdisætningen af disse virksomheder har været hundreder eller sågar tusinder af procent for lav i 2022 og 2023.

Se markedet som en vulkan

For at forstå den eksplosive kursudvikling lige nu, kan det være godt at sammenligne med en vulkan.

Inde i en vulkan ophobes magma og temperaturen og trykket stiger over tid. Der opbygges løbende energi inde i vulkanen, så vulkanen bliver tiltagende ustabil. Desværre er det uforudsigeligt hvornår vulkanen går i udbrud. Det kan være eksterne begivenheder, som jordskælv eller store mængder regn, som siver ned i vulkanen, som pludselig trigger at vulkanen går i udbrud.

Det her billede af ustabilitet passer godt på teknologiaktier. I 2022 faldt unge (endnu ikke profitable) teknologi aktier med 70-90%. Markedet var enige om at mange af disse virksomheder ville gå konkurs fordi deres underskud var store. Vi har andre steder forklaret, hvorfor denne ‘forståelse’ af unge teknologi virksomheder er forkert. Tværtimod er det unge teknologivirksomheder som gennem generationer har drevet væksten i og udviklingen af samfundet og skabt formentlig størstedelen af afkastet på aktiemarkederne. Der opstod således i 2022 en ustabil situation, hvor de mest attraktive virksomheder pludselig var kunstigt undervurderede. Argumenter såsom at techvirksomheder er meget rentefølsomme, fordi de har stor gæld har været alment accepterede og blev et anerkendt argument for at teknologivirksomheder skulle være lavt prissat. Vi har dog 200-300 virksomheder som vi kender rigtig godt og det er et fåtal af dem, som har høj gæld, rigtig mange har faktisk i stedet store bunker af kontanter på balancen, så markedets argumentation for lav prissætning var forkert. Sandheden er ydermere, at den stramme finansielle situation var rigtig god for de fleste teknologivirksomheder, fordi konkurrencen forsvandt og man derfor kunne drifte og vækste mere ansvarligt og dermed med mindre udvanding. Det ser vi ved at mange af disse virksomheder på et år eller to er skiftet til at blive profitable. Så en forkert forståelse af de her virksomheder har holdt kursen nede, samtidig med at de har udviklet sig videre begunstiget af væsentlig mindre konkurrence. Ustabiliteten er stille og roligt bygget op i systemet. For både Carvana, Root, Upstart, AppLovin og Palantir er det den overvældende profitabilitet af forretningsmodellerne, som fuldstændig kommer bag på aktiemarkedet og resulterer i vulkanudbrudslignende aktiestigninger.

Læg mærke til at stigningerne IKKE kommer fordi virksomhederne overrasker positivt, men fordi prisen på virksomhederne var holdt kunstigt lave på niveauer, hvor energien er blevet akkumuleret og så udløses pludseligt, som en vulkan der eksploderer.

I denne uge så vi valget af Trump resultere i eksplosive stigninger i en hel del teknologiaktier. På grafen nedenfor kan du se den seneste uges udvikling af Nasdaq (nederst) og Robinhood, Lemonade, Bill, Coinbase, Core Scientific og Tempus AI.

Scenariebaseret tilgang

Fremtiden er umulig at spå om, og jeg kan bedst lide at arbejde med forskellige scenarioer for fremtiden og forsøge at give dem sandsynligheder. Min pointe med dagens skriv var at beskrive det fremtidsscenario, at valget af Trump gav en destabiliseringen af de kunstigt lave teknologi-prissætninger, hvilket kan resultere i et vulkanudbrud i teknologiaktier. Jeg mener at det er et vigtigt scenario at tage højde for i sin portefølje for ikke at misse den historiske investeringsmulighed, som 2022 resulterede i. I den anden ende af spektret er at vi får en hård landing af amerikansk økonomi og at alle aktier derfor skal ned. Jeg kender ikke oddsene for de forskellige scenarier, men det er som CIO i NewDeal Invest heller ikke min opgave. Jeg skal udelukkende fokusere på at have de bedste teknologiaktier i vores portefølje, sådan at investorer har en optimal teknologiinvesteringsmulighed.

DEN KOMMENDE UGE

Inflationstal fra USA

Onsdag den 13. november får vi inflationstal fra USA, som sammen med et par arbejdsmarkedstal, kan blive ret afgørende for markederne i næste uge. Her kigges der fortsat efter om inflationen begynder at tage en ekstra tur op i kølvandet på det netop stærke arbejdsmarked. Som vi tidligere har skrevet om i dette ugebrev, så vi denne dobbelte top i 1970erne, som der først kom bugt med i start 80erne med høje rentestigninger fra Centralbankerne og faldende økonomisk vækst til følge.

Regnskaberne

I den kommende uge kommer der fortsat en lind strøm af regnskaber, hvor e mest interessante i vores perspektiv bliver:

  • Sea Limited (SE)
  • Monday.com (MNDY)
  • Infineon Technologies (IFX)
  • Shopify (SHOP)
  • Rocket Lab (RKLB)
  • Spotify (SPOT)
  • Instacart (CART)
  • Grab Holdings (GRAB)
  • Cisco Systems (CSCO)
  • Nu Holdings (NU)
  • Spire Global (SPIR)
  • Gravity (GRVY)
  • Auto1 (AG1)
  • DLocal (DLO)
  • Allegro (ALE)
  • Intuitive Machines (LUNR)
  • Applied Materials (AMAT)
  • AST SpaceMobile (ASTS)

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0