Skip to content

SP500 Grafens hemmelighed

Nasdaq toppede fredag den 10. marts 2000 i kurs 5154. 

Nedturen varede til 10. oktober 2002 og bunden var i kurs 1108

I alt et fald på 79%. Nedturen varede 2 år og 7 måneder. 

NewDeal Invest har på baggrund af JP Morgan data kigget på hvordan kurserne på teknologivirksomheder bevægede sig igennem den 31 måneder lange nedtur. 

Resultaterne er vildt overraskende og giver anledning til seriøse overvejelser for investorer i dag. 

Læseren kan her overveje om hun i april 2001, altså 13 måneder inde i nedturen med 18 måneders nedtur foran sig helst ville investere i 

  1. SP 500 indexet 
  2. Underskudsgivende teknologivirksomheder
  3. Overskudsgivende teknologivirksomheder

Det vildt overraskende svar er, at både på kort, mellemlangt og langt sigt er SP 500 indexet på dette tidspunkt klart ringest. Den resterende nedtur er størst for SP 500, og den efterfølgende optur er klart mindst for SP 500.

På dette tidspunkt er den profitable teknologi stadig en marginalt bedre investering end uprofitabelt teknologi, men i september 2001 er dette vendt. Fra vi er 18 måneder inde i nedturen og fremefter er uprofitabelt teknologi en væsentlig bedre investering end profitabel teknologi. 

Årsagen til dette var, at de uprofitable virksomheder hurtigt og effektivt blev sendt kraftigt ned i kurs i løbet af det første år af nedturen. Resten af nedturen foregik i de overskudsgivende teknologivirksomheder og resten af aktiemarkedet, som endnu ikke var faldet så meget. Det er derfor de uprofitable kunne outperforme også på kort sigt fra 2001. 

Den allerbedst performende gruppe af teknologi virksomheder, fra 2001 og frem var de virksomheder, som blev profitable i løbet af perioden. Her var afkastet fra bunden i september 2002 og lidt over to år frem ca. 320%! Købte en investor disse uprofitable virksomheder for tidligt i april 2001 eller i september 2001, ja så ville afkastet KUN have været ca. 170% eller 275%. 

Så hvis det bliver på samme måde som i 2001, så er der begrænset nedside for tech og en rigtig stor opside for tech. 

NewDeal Invest tilbyder en bred diversificeret investeringsmulighed i netop de vækstvirksomheder, som i denne tid arbejder på at blive profitable og dermed være en del af den kurv af virksomheder som gav på få år gav 2-300% afkast til de investorer, der i 2001 kunne se, at disse vækstvirksomheder var fremtidens virksomheder. 

SP500

Se hele rapporten her

Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest.

NewDeal Invest indlæg, artikler og andet materiale skal ikke tolkes om en anbefaling til køb og salg af aktier generelt or konkret i forhold til de virksomheder, der nævnes. Det kan ikke forventes at det omtalte eller andre anbefalinger i fremtiden vil skabe et positivt afkast. Ethvert indlæg, artikel eller andet materiale er et produkt af vores egne holdninger og antagelser.

Tilmeld dig NewDeals
Nyhedsbrev

Listen to
our podcast

Podcast paa Spotify
Podcast paa Apple Podcast
Podcast paa Google Podcast
Podcast paa Stitcher

Andre artikler fra NewDeal Invest

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage løbende opdateringer om investeringer, hvad der rør sig på aktiemarkedet, i New Deal Invest samt informationer om arrangementer med Mads

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0