UGENS UDVIKLING
Rente og dollarfald
Vi fik endnu en uge med rentefald, både i USA og Europa. USD faldt lidt tilbage og vi fik en let positiv aktieuge på de brede indeks, hvor S&P500 og Nasdaq100 endte ca. 1,5% oppe, Dax ca. 1% og Kina ca. 2% oppe.
Hokus pokus, Trump i Fokus
Det blev også endnu en uge, hvor spekulationer om Trumps politik var i fokus. Især toldtariffer og hvordan den vil påvirke skrantende europæisk økonomi. Trump var for eksempel ude med udtalelser om, at han på den første dag i Det Hvide Hus, vil pålægge 25% told på varer fra Mexico og Canada, ligesom Kina, der som sædvanlig, også skulle pålægges yderligere 10% på alle varer.
Det betød for markedet, at der kom voldsomme reaktioner, både på den Canadiske Dollar og Mexicanske Peso, som faldt voldsomt. På aktiemarkedet var der klø til f.eks. europæiske medicinalselskaber og kinesiske eksportvirksomheder, hvilket er lige præcis den effekt Trump ønsker. Dog kan den tilgang også give lidt bagslag i forhold til de underleverandører som de amerikanske virksomheder bruger. For eksempel så man General Motors falde med 9% af frygt for at de vil få problemer med at skaffe dele til bilerne eller at delene bliver markant dyrere, da de i stor stil får fremstillet dem i Kina.
Overordnet set er Trumps politik dog positiv for amerikansk erhvervsliv og det har på det seneste også været et ret potent brændstof til aktiekursstigninger på amerikanske aktier, der pt. handler til en gennemsnitlige P/E på 22. Det er i historisk kontekst højt og selvom det til en vis grænse kan retfærdiggøres af både den ventede økonomiske politik og effektiviseringsgevinster fra AI-revolutionen, så er forventningerne efterhånden ved at være meget høje til amerikanske aktier.
Europas byrde
På den anden side af Atlanten går det helt anderledes skidt, hvor vi tidligere har beskrevet både den lidt trøstesløse stemning i industrisektoren og navnlig i den tyske bilindustri, samt de politiske kvaler i samme land, hvor regeringskrisen i Scholz-koalitionen førte til valg før tid.
Her lider man under at have været meget konservative i alt for lang tid og selve udløseren af regeringskrisen – altså den manglende vilje til at gennemføre reformer og eventuelt låne sig til vækst – ikke er den eneste årsag til de tyske problemer. I bilindustrien har man også været for forslæbende og ikke fulgt med tiden, hvilket har givet elektrificeringen af de tyske bilmærker kæmpe udfordringer, især fordi man bare har siddet og kigget på de kinesiske bilvirksomheder sende den ene elektriske bilmodel efter den anden på markedet til yderst konkurrencedygtige priser.
At Tyskland har det svært med at skulle øge statsgælden for at finansiere vækst, er der sådan set ikke noget at sige til, hvis vi kigger på de omkringliggende lande mod syd. Det er jo efterhånden en gammel historie, at statsgælden i Italien, Spanien, Grækenland og Frankrig ligger til den høje side, men i denne uge kom der rygter om nyvalg i Frankrig igen, da man heller ikke her kan blive enige om reformer. Og reformer er bydende nødvendige, netop fordi Frankrig, modsat Tyskland, har lånt lige rigeligt i de sidste mange år. Det bekymrer naturligvis markedet at man ikke er stand til at reformere den franske økonomi, hvilket har ført til græske tilstande på obligationsmarkedet, hvor Frankrig nu skal betale samme rente som Grækenland på sin statsgæld. At bære rundt på en tung statsgældsbyrde har de i øvrigt prøvet før i Frankrig, som det ses af nedenstående tegning fra 1789 under den franske revolution, der bærer titlen (frit oversat): ” Alle bærer byrden af skatter og national gæld”.
Gode muligheder
Den europæiske økonomiske udvikling snegler sig derfor afsted, hvilket også har betydet at de europæiske aktier handler betydeligt billigere end de amerikanske. Det handler, som beskrevet ovenover, om de truende toldstigninger, men det er heldigvis ikke skidt for alle europæiske virksomheder, hvor mange af dem har flyttet produktion til USA og hvor stigende aktivitet i USA vil føre til stigende omsætning uanset hvad. Hvis man tror at de europæiske virksomheder, på trods af stigende toldsatser, kommer til at få gavn af et amerikansk opsving, så findes der derfor nogle ret fornuftige køb lige nu, særligt indenfor industriaktier.
Sikker rentesænkning fra ECB på næste rentemøde
Den europæiske centralbank er også i den grad opmærksom på situationen i Europa lige nu og vi fik i den forgangne uge foreløbige inflationstal fra euroområdet, der landede som markedet havde forventet det. De peger fortsat på at inflationen holdes i skak, hvilket giver plads til rentenedsættelser som understøttelsesværkstøj af den europæiske økonomi. Derfor lugter det meget kraftigt af en rentenedsættelse på decembermødet i ECB og der spekuleres endda på om man kunne finde på at lave en dobbeltsænkning på 0,5%.
PMINDI
50% år til dato
Så rundede PMINDI en stigning på 50% i 2024. Siden starten er PMINDI oppe med 76%. Spørgsmålet jeg tror mange af I investorer stiller jer selv er, om vi så ‘er kommet for højt op’ og skal ned igen. Jeg ved det ikke og jeg fokuserer i stedet på at have den helt rigtige teknologiportefølje. Men jeg er ikke så bekymret for at være kommet for højt op, fordi der er dele af techsektoren, som bestemt ikke er kommet for højt op. Det kalder på en forklaring og jeg vil derfor tage jer på rundtur i et par segmenter af vores portefølje for at give jer en fornemmelse af dette.
Spacetech flyver højt, men skal meget højere op på sigt
Her er performance i år for en række af vores Spacetech aktier:
- Rocket Labs: 391%
- Intuitive Machines 611%
- Redwire 362%
- Spire Global 133%
- Planet Labs 74%
Vi ved først om 10-20 år, hvad disse virksomheder er værd lige nu, men jeg ved, at rumøkonomien får stor vækst de næste mange mange år, så PMINDI sørger for at være bredt investeret i Spacetech segmentet og vi har ca 5-7% af porteføljen her.
Fintech og Insurancetech er eksploderet
Her er performance de sidste 6 måneder for nogle aktier i dette segment:
- Upstart: 236%
- Lemonade 196%
- SoFi 135%
- Root 85% (ROOT er steget 853% I år!)
Årsagen til denne eksplosive kursudvikling skrev jeg om i uge 45: “Læg mærke til at stigningerne IKKE kommer fordi virksomhederne overrasker positivt, men fordi prisen på virksomhederne var holdt kunstigt lave på niveauer, hvor energien er blevet akkumuleret og så udløses pludseligt, som en vulkan der eksploderer”
SaaS (Sofware as a Service)
SaaS har været stærkt den seneste tid. Nedenstående graf viser hvordan software var svagt i foråret, men er kommet stærkt den seneste tid. Markedet er usikkert på om hvad AI ville betyde for disse virksomheder. Men med valget af Trump er software nu blevet relativt mere attraktivt at investere i, fordi Software ikke nødvendigvis vil blive ramt af tariffer og handelsrestriktioner i samme grad som for eksempel chipsektoren.
Chipsektoren tilbyder en attraktiv langsigtet investeringsmulighed lige nu
Chipsektoren har været svag siden sommer. Vi skrev om den som investeringsmulighed i uge 42, hvor vi fremhævede disse tre temaer indenfor chips:
1. Leading edge chips og datacenter infrastruktur.
Det er ret komplekst og der er ret meget stockpicking involveret. Hvor den ‘bærende’ teknologiske udvikling i mange år har været lithografi (ASML) så centrerer vi vores investeringer omkring ‘metrology’, advanced packaging og gate all around.
2. SiC og GAN-chips til strømstyring
3. Sensorer til robotter, industri og biler.
Det interessante er, at industri, auto, forbrugerelektronik, især PC og telefon viser en spændende cyklicitet efter coronaepidemien. I 2020 blev der købt masser af elektronik, computere, telefoner, tablets og lignende. Der var mangel på komponenter i værdikæden og det betød at både forbrugere og OEMer endte med at købe alt hvad de havde brug for og mere til. Dette er helt klassisk for chipsindustrien som er cyklisk. Det resulterede i en nu fire års varende svaghed i efterspørgslen. Nu fire år senere nærmer vi os en vending, som egentlig var ventet i H2 2024, men er udskudt til 2025.
Dell kom med regnskab i denne uge, som klart og tydeligt viste at vendingen i PC ikke er i gang. Dells styrke i datacentersegmentet i svagheden i PC-segmentet og aktien faldt på regnskabet. For mig at se ligner hele chipindustrien en fantastisk investeringsmulighed lige nu. Der er en masse usikkerhed, som holder priserne nede nu:
- Cyklisk svaghed i PC, auto og industri.
- Utryghed på grund af geopolik.
- Der er usikkerhed om “AI-efterspørgslen”
Jeg tror at vi vil se PC- og mobilefterspørgslen stige meget fra næste år, fordi udstyret fra 2020 ikke kan bruges til de AI-funktionaliteter vi nu begynder at have i forbrugerelektronik. Efterspørgslen af chips til auto og industri kommer bare generelt til at stige rigtig meget i en fremtid med robottisering og automatisering.
Geopolitik kan altid gå begge veje, men det er altid bedst at investere når bekymringen er stor.
Usikkerheden om AI-efterspørgslen er efter vores mening en misforståelse. I uge 37 skrev vi: ”Her kommer misforståelsen: Det, som driver efterspørgslen, er “accelereret compute” – ikke kun AI. Accelereret compute giver mulighed for at afvikle databehandling hurtigere og billigere end tidligere.”
Her er prisudviklingen på nogle aktier i chipsektoren de sidste 6 mdr.:
Datacenterinfrastuktur:
- Astera Labs: 52%
- Coherent: 72%
- Lumentum: 97%
Leading edge:
- Marvell: 21%
- TSMC: 21%
- NVIDIA: 22%
PC, auto og industri:
- Texas Instruments: 3%
- On Semi: -1%
- AMD: -17%
- Latisse Semi: -24%
- Dell: – 25%
Læg mærke til at der er en del aktier, som lige nu er upopulære og derfor kursmæssigt svage, men hvor der er en god mulighed for 2025 bliver godt. Det er her vi som aktive forvaltere kan skabe en masse værdi til porteføljen ved at tage lidt gevinst der hvor optimismen er stor og i stedet øge lidt der, hvor pessimismen er (uberettiget) høj. En vigtig fordel vi har i forhold til mange andre forvaltere, er at vi har sat porteføljen og strategien op, så vi kan være mere langsigtede end de fleste af vores konkurenter.
DEN KOMMENDE UGE
Få, men interessante nøgletal.
I næste uge får vi nogle få nøgletal, men særdeles interessante nøgletal fra både USA og Europa.
Først på ugen kommer der ISM fra USA, hvor vi får meldinger om hvordan den amerikanske fremstillingssektor ser på fremtiden. Her bliver det spændende at se, om vægten fra servicesektoren som bærende kraft i den amerikanske økonomi, begynder at flytte sig over på industrivirksomhederne i stedet. Hvordan det går i servicesektoren, får vi i øvrigt tal for torsdag, hvor der fortsat forventes en stærk servicesektor i USA.
Udover at det er servicesektoren som har været motoren i den amerikanske økonomi, har det også været drevet af et stærkt arbejdsmarked, hvorfor vi med stor interesse følger JOLTS-tallene torsdag, altså nytilmeldte ledige, efterfulgt af Kongetallet, arbejdsmarkedsrapporten om fredagen. Det er især spændende, da den amerikanske pengepolitik, altså rentepolitik, i høj grads styres af udviklingen på arbejdsmarkedet.
Fra Europa får vi arbejdsløshedsprocent fra oktober måned, som fortsat er rekordlav med 6,3%. Her bliver det spændende om ikke snart den begynder at vokse lidt som en naturlig følge af den svage industrisektor. Om der er en vending på vej i industrien, kan vi være heldige at få et fingerpeg om fredag, hvor der kommer meldinger fra den Tyske industriproduktion.
Regnskaber
Det lakker mod enden af denne omgangs kvartalsregnskaber, men der er fortsat nogle interessante aflæggelser i den kommende uge.
- Mandag: Prosus
- Tirsdag: Marvell, Salesforce og Okta
- Onsdag: Chewy, SentinelOne og Synopsys
- Torsdag: Gitlab, Rubrik, Samsara, UIpath og CleanSpark
Husk at du som sædvanlig kan lytte til vores take på ugens regnskaber i Aktieuniverset:
Dette er markedsføring for NewDeal Invest. Investeringsstilen henvender sig til investorer med en høj risikoprofil og langsigtet investeringshorisont, og historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. De aktier, som NewDeal Invest investerer i, er mere volatile end det brede aktiemarked, og svinger derfor mere både op og ned. NewDeal Invest yder ikke investeringsrådgivning, og alle investeringsbeslutninger træffes af dig selv. Ingen informationer fra NewDeal Invest bør betragtes som anbefalinger. Kortsigtede investeringer, med en tidshorisont på 3 år eller mindre, frarådes både i NewDeal Invest, PMINDI og i de aktier der omtales. Se relevante risikofaktorer på https://newdealinvest.dk/ og https://newdealinvest.dk/pmindi/, samt fondenes PRIIP-KID dokumenter, der findes nederst på hjemmesiden.