Spring til indhold

Uge 35 – Aktiemarkederne holder Momentum

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

God stemning

Vi har været igennem endnu en uge, som har været præget af god stemning på de finansielle markeder, hvor aktiekurserne er tæt på rekordniveauer, og renterne ligger fladt, imens vi venter på nedsættelser ved de kommende rentemøder i ECB og The Fed.

Vi fik i midten af ugen et inflationstal på 2,2 % for euroområdet i august, som bekræftede, at den faldende tendens fortsætter, hvilket yderligere understøtter en rentenedsættelse på 0,25 % ved rentemødet i ECB den 12. september.

For den forløbne uge kommer vi dog ikke udenom, at den altoverskyggende begivenhed var NVIDIAs regnskab. Aktien faldt ca. 6 % på regnskabet, hvilket umiddelbart indikerer skuffelse. Men var regnskabet nu så slemt, og er kursfesten slut?

NVIDIA-regnskab

Efter vores mening, leverede NVIDIA, faktisk et rigtig godt regnskab. Blackwell-chippene bliver først leveret fra Q4 fremfor Q3, som ellers planlagt, på grund af nogle justeringer, som måtte foretages. Alligevel kunne NVIDIA guide for højere end forventet omsætning i Q3, hvilket understreger efterspørgslen på Hopper-chippene.

Som nævnt faldte NVIDIA på regnskabet trods stærke tal og positiv guidance. Dette skyldes efter vores vurdering prissætningen; NVIDIAs vækst har nu toppet, og bruttomarginalen vil også falde fremadrettet på grund af et stadigt stigende eksternt indhold i deres chips – for eksempel high bandwidth memory fra Micron og SK Hynix. Derfor ville det være overraskende, hvis vi kommer til at se EV/s stige over de tidligere toppe fra november 2021 og maj 2023. Se grafen.

Vi arbejder med en hypotese om et trading range fra $100 til $150 de kommende måneder, og kommer kursen i den lave ende af dette trading range, vil vi udnytte muligheden for at bygge en solid overvægt i porteføljerne.

Fremtiden for NVIDIA er dog meget lys, og vi forventer kursstigninger, når vi nærmer os næste regnskabsår, fordi vi mener, at der er alt for lidt vækst priset ind for de kommende år. I tabellen fra Koyfin er analytikernes gennemsnitlige vækstforventninger:

Vi mener, at den forventede vækst vil være signifikant højere år for år. Derfor forventer vi en rigtig attraktiv langsigtet kursudvikling. Der er et par vigtige pointer:

  1. Den vigtigste ingrediens for, at vi kan se næste generation af Llama, ChatGPT, Claude og så videre, er Blackwell-chippene. Derfor vil disse chips blive revet ned af hylderne, når de kommer, fordi de store transformermodeller skal sikre sig at komme først med den næste generation af modeller.
  2. NVIDIA er på grund af CUDA-softwareplatformen i forvejen den eneste general purpose (alment brugbare) accelerator (i uge 33 skrev vi om accelerated compute), og via NIM™ og Omniverse-funktionerne udbygges den generelle anvendelighed af NVIDIAs chips. Derfor vil alle spillere, med undtagelse af Big Tech, se klart bedst ROI ved at anvende NVIDIAs chips. Big Tech er store nok til selv at udvikle chips og/eller den nødvendige software til at bruge AMD– eller Intel-acceleratorer.

Derfor ser vi NVIDIAs vækst som stærk de kommende år, og vi mener, at der går lang tid, før konkurrenterne for alvor kan true NVIDIA. Vi ser en god mulighed for, at den virkelige trussel mod NVIDIAs dominans vil vise sig at komme fra nye aktører som for eksempel Etched og Cerebras.

Pinduoduo i dramatisk aktiefald

Pinduoduo, moderselskabet til den kinesiske e-handelsgigant Temu, oplevede denne uge en dramatisk nedtur i aktiekursen, og faldt med næsten en tredjedel. Dette skete, efter at selskabets indtjening for 2. kvartal skuffede på omsætningssiden, og ledelsen udsendte en afdæmpet prognose med ordene, at “omsætningsvæksten uundgåeligt vil møde pres”. Virksomheden pegede også på den intense konkurrence i Kina og pressede marginer. De seneste økonomiske data fra Kina viser fortsat svaghed, hvilket påvirker både personlig indkomst og forbrugertillid negativt.

CrowdStrike helskindet igennem første test

CrowdStrike har netop præsenteret sit første indtjeningsresultat siden det omfattende nedbrud i juli. Aktierne klarede sig godt igennem denne prøvelse. Salget i 2. kvartal oversteg forventningerne, og en nedjustering på -3 % af årets omsætningsprognose var mindre slemt end frygtet. Dog blev prognosen for årets indtjening reduceret med -12 %, påvirket af såkaldte “kundeengagementspakker” – en pæn betegnelse for store kompensationer til de mange ramte kunder af det store nedbrud.

Solide regnskaber fra Dell og Marvell

Dell og Marvell kom med solide regnskaber og talte om en acceleration af væksten i deres AI-relaterede forretninger. Begge disse virksomheder er ramt af cyklisk svaghed i deres andre forretningsområder, hvilket måske kan give dem yderligere medvind de kommende år.

Samlet set er vi enormt optimistiske efter en række regnskaber, som bekræfter, at AI er det rigtige sted at være investeret. NewDeal Invest stræber efter at være den suverænt bedste investeringsmulighed for investorer, som gerne vil investere i AI.

Husk, at vi gennemgår alle ovennævnte regnskaber i Aktieuniverset:

PMINDI

PMINDI er oppe med 15,5 % i år og 32,2 % siden start.

Hvorfor skal man investere i PMINDI?

I denne uge holdte Fondschef, Mads Christiansen et oplæg i Kolding for Dansk Aktionærforening. Det var en stor fornøjelse, og en af tilhørerne spurgte, hvorfor de skulle vælge at investere i PMINDI fremfor for en ETF.

Her er et par af fordelene:

  1. Den store diversifikation, som er nødvendig for, at afkastet ikke påvirkes negativt af variansen. 30 aktier er tilstrækkeligt for en portefølje med almindelige aktier, men teknologiaktiernes varians er højere, og derfor skal man væsentligt højere op med en teknologibaseret portefølje. Se denne glimrende artikel om vigtigheden af diversifikation.
  2. Aktiv udvælgelse af de bedste teknologivirksomheder i de ledende teknologiske trends – det får man ikke i et passivt investeringsprodukt. Der er ingen grund til at investere i gamle, modne teknologivirksomheder, når man kan vælge de fremadstormende i stedet. Bessemer Venture Partners Cloud Index, som fokuserer på cloud, har givet over 20 % årligt afkast siden 2013 og er et godt eksempel på, hvad der kan opnås, når man fravælger de gamle teknologivirksomheder.
  3. Aktiv rebalancering. Det er velkendt, at rebalancering øger afkastet i en diversificeret portefølje, og når så udsvingene i teknologiaktier er kraftige, ja, så er der meget mere at hente.

I denne uges udgave af Aktieuniverset kan du også høre meget mere om vores investeringsstrategi i NewDeal Invest.

DEN KOMMENDE UGE

Fokus over på arbejdsmarkedet

For at kigge fremad må man indimellem kigge lidt tilbage. Her kigger vi kun en uge tilbage, hvor Jerome Powell som bekendt indtog talerstolen i Jackson Hole. Vi var i sidste ugebrev inde på, at der er sket et skifte i retorikken fra Powell, hvilket bedst illustreres ved hans indledning af talen sidste fredag. Her mindede Powell os om forskellen på situationen i år, i forhold til samme tid sidste år, hvor det ene af Feds formål bimlede og bamlede og bestemt ikke var, hvor de gerne ville have det. The Fed har nemlig overordnet tre formål i den monetære politik:

  1. At skabe fuld beskæftigelse.
  2. At skabe prisstabilitet (lav inflation).
  3. At holde et moderat niveau på de langsigtede renter.

Selvom der angives tre separate mål for pengepolitikken, er Feds mandat for pengepolitik almindeligvis kendt som ”dual mandate” eller ”det dobbelte mandat” på dansk. Årsagen er, at en økonomi, hvor folk, der ønsker at arbejde, enten har et job eller sandsynligvis hurtigt kan finde et, og hvor prisniveauet (dvs. en bred måling af prisen på varer og tjenester, som forbrugere køber) er stabilt, skaber de nødvendige betingelser for, at renterne kan stabilisere sig på et moderat niveau.

Tilbage til talen i 2023, hvor det selvfølgelig var prisstabiliteten, der var gal med, og inflationen var alt, alt for høj. Dengang havde vi samtidigt noget nær fuld beskæftigelse, hvor Feds fulde fokus naturligvis var på at dæmpe inflationen med renteforhøjelser.

I år er inflationen, i hvert fald for nu, kommet under kontrol, og i stedet har vi set arbejdsløsheden stige fra 3,4 % til 4,3 %. Så selvom denne stigning synes moderat, kan det være en vending i økonomien, hvilket altså har fået Fed til at skifte fokus fra ”inflations-mandatet” til ”beskæftigelses-mandatet”. Det betyder faldende renter, hvilket er godt nyt for både boligejere med variable lån og investorer i mindre techvirksomheder.

Derfor følger vi meget med i den kommende uge, hvor vi både får JOLTS-tal onsdag, Jobless Claims torsdag samt den store arbejdsmarkedsrapport fra USA på fredag. JOLTS, som er job-openings, altså nye ledige stillinger, vil sammen med Jobless Claims, altså nye arbejdsløse, varme op til den samlede jobrapport fredag.

Jobrapporten fredag forventes at vise pæn jobfremgang samt en mindre nedgang i arbejdsløsheden. Det skyldes primært sæsonudsving, men det kan virkeligt blive en nedtur på markederne, hvis rapporten skuffer og dermed skaber frygt for recession igen.

Kommende Regnskaber

I den kommende uge holder vi øje med regnskaberne fra Zscaler og GitLab på tirsdag samt Broadcom på torsdag.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0