Spring til indhold

Uge 3 – Markederne stiger & TSMC satser stort på AI

Tilmeld nyhedsbrev

Vi sender løbende investeringsmateriale, vidensdeling, nyheder og invitiationer til ekslusive arrangementer.

Invester i vores børsnoterede fond

Søg på “PMINDI” eller “DK0062499810“. Tilgængelig på Nordnet, Saxo Bank eller i din netbank.

UGENS UDVIKLING

God aktieuge

De store udsving på markederne er fortsat i denne uge, hvor renterne er faldet lidt tilbage, og aktiemarkedet er steget på baggrund af lavere inflation end ventet samt stærke bankregnskaber. Særligt i Europa har vi haft en strålende uge – faktisk den bedste siden september – og Eurostoxx600 steg med ca. 2,5 % i løbet af ugen.

Lavere end ventet inflation

Onsdag fik markedet lavere end ventet kerneinflation i USA for december. Selvom den overordnede CPI steg med 0,4 %, og årsstigningstakten endte på 2,9 % mod tidligere 2,7 %, blev tallet taget godt imod på aktiemarkederne. En væsentlig del af inflationens stigning var drevet af højere energipriser, og derfor steg kerneinflationen (der ikke medregner energi og fødevarer) kun med 0,2 % sammenlignet med måneden før. Det var den laveste månedlige stigningstakt i de seneste fem måneder og samtidig lavere end forventet (0,3 %).

Lavere renter anført af USA

Selvom december-inflationen i USA var lidt lavere end forventet, skabte nyheden en stor reaktion på obligationsmarkederne. Dette afspejler en frygt for høj inflation, delvist drevet af USAs ekspansive finanspolitik, hvilket hurtigt kan få markederne til at svinge frem og tilbage på selv små positive eller negative nyheder. I denne omgang sendte investorerne renterne ned, hvor den 10-årige amerikanske statsrente faldt med ca. 12 bp til omkring 4,65 %. I Danmark faldt den 10-årige swaprente med omkring 8 bp. Umiddelbart små skridt, men overraskelsen i kerneinflationen var da også beskeden.

Europa fulgte trop

Med forventningen om rentenedsættelser fra The Fed så vi samme bevægelse i Europa, da de amerikanske inflationstal blev offentliggjort onsdag. Dagen efter offentliggjorde ECB referatet fra det seneste rentemøde i december. Heraf fremgik det, at Styrelsesrådet i stigende grad føler sig sikre på, at målet om en stabil inflationsudvikling er inden for rækkevidde. Derfor er de også indstillet på at fortsætte den gradvise normalisering af pengepolitikken, der indtil videre har reduceret styringsrenten i euroområdet med 1 procentpoint fra toppen i foråret 2024.

Bankerne klarer sig godt

Vanen tro rapporterede flere store amerikanske banker for fjerde kvartal i denne uge, og det var med stærke resultater, som generelt overgik Wall Streets estimater og dermed bidrog til at løfte det generelle marked. På trods af blandede reaktioner blandt de forskellige finansaktier så vi Dow Jones U.S. Banks Index stige med hele 7,7 % i sidste uge, hvor særligt Morgan Stanley og Goldman Sachs udmærkede sig med ca. 12 % stigning hver især.

Brune pletter på æblet

Apple har oplevet sit største månedlige fald siden september 2023. På trods af en stigning på 20 % over de seneste 12 måneder er aktien under pres. Årsagen er et generelt fald på 2 % i antal solgte telefoner på alle markeder, særligt i Kina, hvor afsætningen faldt med 17 % sidste år og 25 % i fjerde kvartal af 2024. Det har konkret betydet, at Vivo og Huawei har overhalet Apple målt på markedsandele på det kinesiske smartphone-marked. Derudover møder Apple hård konkurrence fra andre populære, indenlandske AI-kompatible og foldbare smartphones, som bliver stadig mere avancerede.

PMINDI

PMINDI er oppe med 6% i år og 83% siden start for 15 måneder siden.

Geninvester dit udbytte

I den kommende uge betaler PMINDI et udbytte på 38,9 kr. pr. anpart, svarende til ca. 21 %. Vi udbetaler i alt 60 millioner kroner til investorerne. De investorer, der købte til kurs 100, opnår nu dermed et direkte afkast på 39 % efter kun 15 måneder. Udbyttet fragår onsdag, så bliv ikke forskrækket, når kursen falder med 38,9 kr. onsdag morgen. Udbyttet vil være tilgængeligt på depotet fredag, og jeg håber selvfølgelig, at I vil overveje at geninvestere.

Det kan nemlig betale sig og har større betydning for det langsigtede afkast, end man måske skulle tro. Hvis man eksempelvis havde investeret i S&P 500-indekset tilbage i 2009 og geninvesteret udbyttet, ville den samlede værdi være 43.219 kr. 15 år senere (lyseblå graf). Havde man derimod ikke geninvesteret udbyttet, ville den samlede værdi være 36.141 kr. (kursen på 32.173 kr. og udbytter på i alt 3.968 kr.).

Det betyder, at renters rente-effekten har bidraget med et ekstra afkast på ca. 20 % over en 15-årig periode.

Kilde: Nykredit

Udbyttets størrelse understreger den fantastiske start vi har fået, gennem hele 2024 og som bare er fortsættet i den del af året vi kan se. Af de 353 investeringsforeninger på Nordnet er vi nu ikke blot den bedst performende de sidste 12 måneder, vi er også ca 25% bedre performende end nummer to og tre. Se figuren nedenfor.

Er markedet for dyrt?

Hvad så med fremtiden? Der er megen diskussion om, hvorvidt det amerikanske aktiemarked er dyrt eller ej. En del eksperter påpeger, at det amerikanske aktiemarked er dyrt målt på P/E. Helt kort fortæller P/E om forholdet mellem pris og indtjening lige nu. Investering handler imidlertid om virksomhedernes fremtidige indtjening, og her mener jeg, at AI og den nye amerikanske administration er de to vigtigste parametre at kigge på. TSMC kom i denne uge med et godt regnskab, og allervigtigst for PMINDI var, at de var meget bullish på acceleratorchip-produktionen fremadrettet. Mere om det senere.

Tilbage til diskussionen om P/E og hvad der betyder noget for det langsigtede afkast for en indeksinvestor. På S&P 500-grafen (se nedenfor – logaritmisk skala) siden 1950 har jeg identificeret de perioder, hvor en investering i S&P 500 ville give et godt 10-årigt afkast (markeret med grønt) og et skidt 10-årigt afkast (markeret med rødt).

På figuren ses to perioder markeret med rødt, hvor S&P 500 er på vej ind i et sekulært bearmarked (læs om dette i ugebrevet fra uge 34, 2024). Investerer man i de to perioder, bliver det 10-årige afkast ikke godt. Investerer man derimod i perioderne markeret med grønt, hvor markedet efterfølgende er i et sekulært bullmarked, bliver resultatet af en investering over 10 år positivt. Man kan desværre ikke med sikkerhed fastslå, hvad der skaber og driver sekulære bullmarkeder, så vi kan ikke forudsige, hvad de næste ti år bringer.+

Mit take er, at jeg tvivler på, at P/E-værdien på markedet kan bruges til at forudsige aktiemarkedets overordnede retning de næste 10 år. Jeg er også ret overbevist om, at det er teknologisk udvikling, der driver sekulære bullmarkeder. Teknologisk udvikling sker kun hurtigt, hvis de rette omstændigheder er til stede, hvilket jeg også skrev om i uge 52:

“Som teknologinørd oplever man at rigtig mange at nutidens teknologiers udvikling er startet i USA og udspringer fra eller er blevet faciliteret af Manhatten Projektet eller Apollo Projektet. Begge disse projekter var kæmpestore bedrifter som blev muliggjort af en teknologisk optimisme, en vision om en teknologisk fremtid, FOMO, rigelig likviditet og de dygtigste mennesker indenfor atomteknologi og raketteknologi.

Siden Niel Armstrong landede på månen i 1969 har der været stagnation. EDB-æraen startede med Apollo projektet, men der ikke sket ret meget nyt. De væsentligste nye landvindinger i 50 år er sket på grund af enkeltpersoner, Jensen Huang og Elon Musk. Hvis USA nu igen samles om en optimistisk vision for en teknologisk fremtid, AI, (man kan være enig eller uenig), og der er rigeligt med penge og et væld af verdens dygtigste mennesker, ja så er der grund til at tro, at den teknologiske udvikling endnu en gang er klar til at accelerere, og endnu en gang med USA som lokomotiv

Alt det ovenstående handler imidlertid om indeksinvestering, og som vi beskrev i bloggen i uge 26, er PMINDI i virkeligheden en diversificering væk fra BigTech og indeksinvestering – og i stedet mod den næste generation af techvirksomheder (med undtagelse af chipsektoren, som ofte består af meget modne virksomheder). Så det, en investor i PMINDI skal overveje, er, om man tror, at chipsektoren, SaaS, AI, cloud osv. bliver en god investering de næste 10 år.

På kort sigt vil vores virksomheder følge aktiemarkedets retning, men på 10 års sigt vil PMINDIs udvikling være bestemt af virksomhedernes udvikling i porteføljen samt forvaltningen af PMINDI.

Regnskab fra TSMC

En indikation af styrken i den teknologiske udvikling lige nu fik vi fra Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, som offentliggjorde regnskab i denne uge. Omsætningen steg med 37 % i forhold til sidste år, og overskudsgraden er stigende, så indtjeningen pr. aktie steg med 56 %. AI-omsætningen voksede med 200 %, og high-performance compute (chips til datacentre) udgjorde 53 % af omsætningen og forventes at fordobles i 2025. Faktisk er high-performance compute-kapaciteten i øjeblikket maksimalt udnyttet hos TSMC, som bl.a. fortæller, at de arbejder på højtryk for at øge CoWoS (Chip on Wafer on Substrate)-kapaciteten for at kunne følge med efterspørgslen.

TSMC forventer, at vækstraten på acceleratorchips (det, folk kalder AI-chips) vil vokse 40 % årligt de kommende fem år. Man skal altid være liiiiidt forsigtig med at tro 1:1 på, hvad virksomhedsledere siger om fremtiden. Det ligger i deres jobbeskrivelse at være optimistiske omkring deres virksomhed og produkter. Derfor holder vi techinvestorer et vågent øje med TSMCs investeringer i fremtidens produktionskapacitet.

TSMCs CapEx (investering i produktionsmateriel) stiger fra $29,8 mia. i 2024 til $38-42 mia. i 2025, svarende til en vækst på 34 %, og TSMC sætter dermed handling bag deres forventninger til vækst i high-performance compute. Som noget nyt er TSMC begyndt at opgradere ældre faciliteter til at kunne producere leading-edge chips. Dette betyder faktisk, at produktionen af leading-edge chips kan øges i en endnu højere takt, end CapEx-væksten tilsiger.

Uanset hvad viser TSMCs handlinger, at de har stor tiltro til deres estimat på 40 % vækst i leading-edge chips, hvilket de bakker op med betydelige investeringer. For os som investorer betyder det, at TSMC tydeligvis ikke mener, at AI-boomet er ved at køle ned – tværtimod.

Husk at høre denne uges udgave af Aktieuniverset, hvis du vil høre om ugens regnskaber og mange andre spændende ting, f.eks. nedlukningen af Hindenburg Research, en status på PC-markedet og Dell samt svar på gode lytterspørgsmål:

DEN KOMMENDE UGE

Trump her, der og alle vegne

Vi kommer ikke uden om det. Den kommende uges absolut største og mest ventede begivenhed er indsættelsen af den amerikanske præsident Donald Trump mandag aften dansk tid. Der er store forventninger til indsættelsestalen, hvor hele verden holder vejret i spænding for, om der mon kommer nye markante udmeldinger. Markederne vil formentlig være ganske følsomme over for den potentielle indvirkning af disse – særligt mandag og tirsdag, indtil bølgerne lægger sig igen.

Er Europa ved at starte motoren?

På makrofronten får vi ugens vigtigste nøgletal sidst på ugen, fredag, hvor vi modtager PMI-tal fra Frankrig, Tyskland og euroområdet. Det bliver spændende at se, om den positive aktieudvikling i euroområdet i denne uge var et forvarsel om en vending i de trængte europæiske økonomier.

Regnskaber

I den kommende uge får vi regnskaber for 4. kvartal fra nogle af de store amerikanske legacy-virksomheder såsom Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Abbott Labs, Union Pacific og American Express.

Her i investeringsforeningen har vi dog nok større opmærksomhed rettet mod de tech-relaterede virksomheder såsom Texas Instruments, Intuitive Surgical og SK Hynix. Særligt sidstnævnte, som er verdens største producent af memory chips, bliver interessant at følge, da vi forventer stor vækst i high-bandwidth memory – noget, du kan læse mere om i vores ugebrev fra uge 35.

Dette er markedsføring for NewDeal Invest. Investeringsstilen henvender sig til investorer med en høj risikoprofil og langsigtet investeringshorisont, og historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. De aktier, som NewDeal Invest investerer i, er mere volatile end det brede aktiemarked, og svinger derfor mere både op og ned. NewDeal Invest yder ikke investeringsrådgivning, og alle investeringsbeslutninger træffes af dig selv. Ingen informationer fra NewDeal Invest bør betragtes som anbefalinger. Kortsigtede investeringer, med en tidshorisont på 3 år eller mindre, frarådes både i NewDeal Invest, PMINDI og i de aktier der omtales. Se relevante risikofaktorer på https://newdealinvest.dk/ og https://newdealinvest.dk/pmindi/, samt fondenes PRIIP-KID dokumenter, der findes nederst på hjemmesiden.

Share now

Picture of Mads Christiansen

Mads Christiansen

Mads Christiansen er fondschef hos NewDeal Invest, og har investeret i aktier siden 2002. Han leder efter langsigtede vindervirksomheder og finder dem indenfor ny teknologi, eller de virksomheder, som bruger ny teknologi til at forandre værdikæderne.

All Posts

Related Posts

Webinar

NewDeal Invest:​​​​​​​ Web 3.0